Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint százezer alsó tagozatos maradt otthon az iskolanyitás napján

Ez a cikk több mint 2 éves.

Frissítés 19:00

A ma reggel indított országos felmérésben részt vevő szülők, tanárok és diákok beszámolói alapján az alsó tagozatos diákok 44%-a nem ment ma személyesen iskolába. A délután 17 óráig beérkezett adatok alapján a felmérés által lefedett több mint 27 ezer alsós diák közül több mint 12 ezren maradtak otthon.

Vagyis – az eredményeket az összes alsó tagozatos diákra kivetítve – feltehetően több mint százezer alsó tagozatos diák nem ment ma személyesen iskolába, állapította meg az ADOM.

A szervezők szerint a hiányzók arányában osztályonként és iskolánként hatalmas különbségek alakultak ki míg van olyan nyírbátori 17 fős, valamint budapesti 27 fős osztály, ahol minden tanuló részt vett az órákon, addig rengeteg olyan beszámoló is érkezett, amelyek szerint egy osztályból a többség hiányzott (például egy budapesti osztályban 25-ből 22 fő). Sok olyan osztály is akadt, ahol a teljes osztály otthon maradt (például egy mosonmagyaróvári 27 fős osztályból mind a 27 fő, egy csömöri 22 fős osztályból mind a 22 fő). Olyan beszámolók is érkeztek, ahol a szülői közösség kérésére egy osztály vagy iskola digitális tanrendben folytatta az oktatást.

Az otthon maradó diákok több iskolában online követhették a tanórákat, és akadt olyan pedagógus is, aki be is tudta vonni az otthon tanuló diákokat, felszólította őket is óra közben, ahogyan az egy rendes tanórán szokás. Sok olyan beszámoló is érkezett azonban, ahol technikai okokból vagy felsőbb utasításra nem volt lehetőségük a pedagógusoknak online bekapcsolódási lehetőséget biztosítani a hiányzó diákoknak – írják.

Korábban írtuk:

Országos felmérést indít az ADOM (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom) diákmozgalom, hogy megtudják, országosan vajon hány alsó tagozatos diák (vagy annak szülője) döntött úgy, hogy az iskolák újranyitásának első napján otthon marad. A felmérés itt érhető el.

A szervezet már korábban is kifejezte véleményét a nyitással kapcsolatban: ők szervezték a „Nem megyünk suliba április 19-től – együtt a kötelező jelenléti oktatás ellen” nevű eseményt, amelyben arra bátorították a középiskolás diákokat: az újranyitás első napjaitól kezdve maradjanak távol az iskolától.

Kormányzati döntés alapján a mai naptól működnek újra az iskolák és óvodák – a szülők ugyan választhatják azt, hogy otthon tartják gyermkeküket, ám ezt sokan nem tehetik meg. Emiatt több szakmai szervezet is bérmkompenzációt követelt az otthon maradók számára, hogy egyetlen szülőnek se kelljen választania egészségének veszélyeztetése és a család egzisztenciális ellehetetlenülése között.

A PSZ – Pedagógusok Szakszervezete közleményben hozta nyilvánosságra követeléseit az iskolanyitással kapcsolatban (amelyet járványügyi szempontból mindössze „részsikernek” tartanak). A PSZ elvárja az oktatásirányítástól, hogy

  • a nyitásról szóló döntés után az osztálylétszámokat minimálisra csökkentsék,
  • a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő,
  • az otthon maradó gyermekeket semmilyen hátrány és retorzió ne érje,
  • a szülőknek, akik a járvány ideje alatt nem érzik biztonságban gyermekeiket, legyen joguk eldönteni, hogy 2021. május 10-éig beengedik-e őket az intézményekbe,
  • ott, ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket a DKT-n (Digitális Kollaborációs Tér) keresztül élőben kapcsolják be a tanítási órákba,
  • egy nap ne legyen párhuzamosan online és jelenléti oktatása egy pedagógusnak sem és ezt a problémát az órák átcsoportosításával, ideiglenes órarenddel oldják meg,
  • a pedagógusok esetleges túlmunkáját fizessék ki, amelyet a felügyelet biztosítása okoz,
  • az óvodákban kérjék a GYED-en, GYES-en lévő szülőket, hogy lehetőleg tartsák otthon gyermeküket, a kötelező óvodáztatást pedig függesszék fel,
  • ha az időjárás engedi, a lehető legtöbb foglalkozást a szabadban tartsák,
  • az óvodák és iskolák számára pedig plusz takarítószemélyzetet biztosítsanak a folyamatos fertőtlenítéshez.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján csak annyit mondott az újranyitásról: az intézmények fertőtlenítő nagytakarítása már megtörtént, a szülőket pedig arra kéri, hogy csakis egészséges gyerekek engedjenek óvodába, iskolába, valamint fontos, hogy az intézményekben betartsák az óvintézkedéseket.

A 21Kutatóközpont és a PSZ nemrég készített egy kutatást, amelyet 9529 pedagógus töltött ki. A válaszokból többek között az is kiderült, hogy a tanárok leginkább a diákjaikat féltik a járványtól, azonban a beérkezett válaszok első és legfontosabb tanulsága az volt hogy, a pedagógusok döntő többsége, azaz 87%-a nem pártolja a mai nyitást.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd