Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hiúsági kérdést csinálnak a nyitásból” – újabb szervezet állt ki az iskolák és óvodák újranyitása ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Támogatnia kell a kormánynak a szülőket, hogy otthon maradhassanak gyermekeikkel és meg kell akadályoznia, hogy az oktatási-nevelési intézmények a vírus „elosztóközpontjaivá” váljanak, írja az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség a szakszervezetek.hu oldalán. Az érdekvédelmi szervezet szerint az óvodák és általános iskolák alsó tagozatának nyitása elfogadhatatlan a járvány azon pontján, amikor az adatok sokkal rosszabbak, mint az iskolák bezárásának idején.

A szervezet szerint kisgyermekek esetében nem lehetséges a távolságtartás, illetve a maszkviselés is bajos, ráadásul az oltási sorrendben is hátul állnak. Arra is emlékeztetnek:

ha ugyanannyi gyerek tartózkodhatna egy intézményben, mint ahány vásárló egy időben egy üzletben, akkor a tanítóval és az óvodai dolgozókkal együtt nagyjából hárman lehetnének az osztályteremben, óvodai csoportban.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk: egyre több szakmai szervezet fejezi ki aggodalmát a jövőheti újranyitással kapcsolatban. A Szülői Hang közössége például meglehetősen rizikós ötletnek tartja az intézmények újranyitását, tekintve, hogy nincsenek adataink arról, hány pedagógusnál alakult ki az immunitás, ám ők is bérkompenzációt kérnek az otthon maradók számára, hogy egyetlen szülőnek se kelljen választania egészségének veszélyeztetése és a család egzisztenciális ellehetetlenülése között.

Emellett az óvodás és kisiskolás korú gyerekek érettségi előtt álló testvérei is aggódnak: attól tartanak, hogy pont az írásbeli vizsga előtt fertőződnek meg.

„Az április 14-ei bejelentés nem jelent valódi megoldást, ellenben a nyitás eltolásával elismerik, hogy a köznevelési intézmények a járvány szempontjából veszélyt jelentenek. Az oktatási intézmények védelme össztársadalmi érdek! Nyitás esetén újabb dolgozók esnek ki a munkából, tömegek kényszerülnek betegállományba. Ezen túlmenően pedig a kormány fokozott veszélynek teszi ki a gyermekeket, hiszen az új vírustörzsek rájuk kifejezett veszélyt jelentenek, hiszen azok különösen agresszíven terjednek zárt közösségekben”

-írja a szövetség.

A szülők egyébként megtehetik, hogy a járványhelyzetre hivatkozva otthon tartják gyerekeiket, de a szervezet szerint a kormány ezzel az opcióval is elismeri, hogy „jogosak a tiltakozók kifogásai, és csak hiúsági kérdést csinálnak a nyitásból”.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, szokásos interjújában még azt nyilatkozta, hogy ő maga sincsen meggyőződve az iskolanyitás időszerűségéről, de szerinte a kormány a WHO (Egészségügyi Világszervezet) protokollja szerint jár el a kérdésben, mely azt javasolja, hogy zárásnál az iskolákat zárják be először, nyitásnál pedig azokat is nyissák ki először.

Öt nagy szakszervezetből álló konföderáció is kiállt az iskolanyitás ellen, szerintük „nincsenek külön szülők és külön munkavállalók”, tehát nem lehet arra hivatkozva megnyitni az iskolákat, hogy a szülők mehessenek dolgozni, mert a bérből és fizetésből élők egyaránt szeretnék megóvni állásukat és biztonságban tudni gyermekeiket.

Címlapkép: MTI/Mészáros János