Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nincsenek külön szülők és külön munkavállalók” – öt nagy szakszervezet állt ki az iskolanyitás ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös nyilatkozatban állt ki öt nagy szakszervezeti konföderáció az iskolák hétfői nyitása ellen, miután múlt pénteken kiderült: bár a kormány visszakozott, így a középiskolásokat csak május 10-én küldik vissza az iskolapadba, ugyanakkor az óvodák és általános iskolák az eredeti tervhez hűen április 19-én nyitnak.

Csakhogy számos szülői, illetve oktatói szervezet jelezte az elmúlt napokban, hogy kifejezetten veszélyesnek tartják a tantermi oktatást a járvány harmadik hullámának kellős közepén. Mint arról a Mércén beszámoltunk, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) április elején készített reprezentatív felmérése alapján

a pedagógusok 87 százaléka nem szeretne visszatérni a tantermi oktatáshoz egyelőre, 81 százaléka pedig tanítványait egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban jelenléti oktatásban.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy jó döntés volt a középiskolák újranyitását május 10-ig kitolni, ám az általános iskolák és az óvodák esetében rámutatott, hogy szülők, diákok és egészségügyi szakértők is hangsúlyozták már a korai nyitás veszélyeit.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a legtöbben (49%) azzal értenek egyet, hogy az intézmények kinyitásával meg kellene várni, amíg 100 ezer lakosra vetítve hetente 100-nál alacsonyabb a fertőzöttek száma országosan. Ezenfelül a válaszolók harmada szerint fokozatosan, helyi járványügyi adatok figyelembevételével lehetne nyitni.

A szakszervezeti tömörülések a PSZ felmérésére hivatkozva azt kérik, az oktatási-nevelési intézmények maradjanak zárva, a gyermekek felügyeletét viszont továbbra is biztosítsák (az erre rászorulók aránya ugyanis igen alacsony).

A szakszervezeti konföderációk leszögezik azt is: nem lehet külön kezelni a szülőket és a munkavállalókat, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjai számára egyszerre jelentkezik a járványveszély, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a munkahely megőrzésére való törekvés.

Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet  elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a  jelenlegi helyzetben sem – írják közös közleményükben, miután Orbán Viktor miniszterelnök egy két héttel ezelőtti interjúban közölte: egy oltással már nyugodtan vállalhatják a pedagógusok a tantermi oktatást, és tiltakozás helyett figyelembe kellene venniük, hogy a szülők nem tudnak dolgozni, mert a gyerekekre kell vigyázniuk.

Az állam ugyanis nem segít: a magyar szakszervezeti konföderációk továbbra is – immár több mint egy éve – amellett érvelnek, hogy a munkavállalók bérköltségeit vállalja át az állam abban az esetben, ha az egyik szülőnek kiskorú gyermekével otthon kell maradnia a járványügyi intézkedések miatt.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) a Munka törvénykönyvére hivatkozó álláspontja szerint a pedagógusoknak joguk van megtagadni a hétfőn induló tantermi oktatást, ha a gyermekek egészsége, biztonsága nem szavatolható, illetve ha az a munkavállaló életét, testi épségét, egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A tervezett április 19-i nyitással kapcsolatban a Szülői Hang is kiadott egy közleményt szombaton. A civil szervezet azt írta: „Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne. A kormányinfón elhangzottak szerint >>az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni<<, de nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák.”

Mint arról a hét elején beszámoltunk, végül Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kijelentette: a járványra hivatkozva igazoltan tarthatják otthon a gyermekeket a szülők. Az ezzel kapcsolatos jogszabályi garanciák azonban egyelőre nem láthatók, illetve az is kérdéses, ebben az esetben hogyan részesülhetnek majd oktatásban az otthon maradt diákok.

Az iskolanyitás ellen tiltakozó pedagógusok és szülők mellett kiálló szakszervezeti konföderációk:

  • Szakszervezetek Együttműködési Fóruma
  • Magyar Szakszervezeti Szövetség
  • Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés 
  • Liga Szakszervezetek
  • Munkástanácsok Országos Szövetsége
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor