Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány visszakozott: elhalasztják a középiskolák újranyitását, nem lesz szóbeli érettségi

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök, aki elmondta, hogy bár már április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen a honvédségi fertőtlenítési program véget ért, s „a tanárokat is beoltottuk”, de a májusi érettségire tekintettel „nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni”, ezért „május 10-én indítjuk meg a középiskolai” oktatást.

Csak írásbeli érettségi lesz. A részletszabályokat később teszik közzé.

Orbán beszélt a 16-18 évesek vakcinációjáról is. Megjegyzete, hogy nem kapott még egyértelmű választ a járványügyi szakértőktől arra a kérdésre, hogy olthatják-e a 16-18 éveseket.

Emlékeztetett azonban arra, hogy a magyar gyerekek 13 oltást kapnak az iskolakezdés kezdetén és az iskolázás során, tehát „a magyarok hozzászoktak az oltásokhoz”.

A kormány tervei eddig mások voltak. Az iskolák megnyitását április 19-re tervezték annak ellenére is, hogy a pedagógusok addigra éppen csak túl lettek volna az első oltásukon. Noha tudható, hogy a védettség csak a második oltás után eltelt hetekben alakul ki.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) éppen ezért tegnap arra figyelmeztetett, hogy a pedagógusoknak jogában áll megtagadni a tantermi oktatást.

Orbán Viktor beszámolt az oltakozás további menetéről is.

Ismertette, hogy a tegnapi napon átlépte az oltásra regisztráltak száma a 4 milliót.

„Ez növekvő szám, de még mindig kevés, kampányt indítunk, híres embereket kértünk fel erre” – szólt a kormány terveiről.

„Eddigt 2,7 millió embert oltottunk be a vakcinák első adagjaival, május elejére elérjük a 4 millió beoltott főt”, ígérte a miniszterelnök.

„Utána 1 hét-10 nap alatt május elejétől számítva 1 hét alatt beadunk 1 milliót, május közepére elérjük a 6 milliót, május harmadik hetére a 7 milliót, június elejére a 8 millió magyar állampolgárból képesek leszünk 7 milliót beoltani” – vázolta a terveket, amelyek azonban attól függnek, hányan fognak regisztrálni az oltásra.

Attól tartok, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina –

mondta el Orbán.

Június elejére 7 millió beoltott is lehet majd Magyarországon, tehát a labdarúgó-Európa-bajnokságon mindenki részt vehet, aki oltási igazolvánnyal fog bírni – szólt egy jelentősnek vélt aspektusról a miniszterelnök.

Minden lépés a beoltottak számától függ, de azért figyelni kell a járványügyi adatokra is, mondta el.

„Van is egy sorrendem, tehát először az iskolákat kell kinyitni, aztán az éttermeket, aztán a szállodákat, és utána a jeggyel látogatható kulturális, sportrendezvényeket, mozikat, konditermeket. Ez a sorrend. Hogy pontosan mit mikor lehet megtenni, azt majd az oltások száma határozza meg” – fűzte hozzá a mondandójához.

Mint oly sokszor, most is kitért arra, hogy az Európai Unió elrontotta a vakcinák beszerzését.

Orbán a migrációs válsághoz hasonlította a mostani válságot. Megjegyezte, akkor is későn cselekedett „Brüsszel”, s csak egy valakinek volt „helyén a szíve, s az nem más volt, mint mi”. A miniszterelnök úgy véli, „nekünk volt igazunk”.

– „Mi jár annak, akinek igaza van?”, tette fel a kérdést. S nyomban meg is válaszolta: „Nyakleves”.

A péntek reggeli interjúban elismételte, hogy „a baloldal oltásellenes”, szólt arról, hogy a magyar állampolgárok felelősségteljesen jártak el a kijárási tilalom időszakában, hiszen míg Magyarországon otthon maradtak az emberek, a nyugati országokban „tüntetésekre, szándékos normaszegésekre” került sor, s beszélt arról is, mekkora logisztikai kihívás elé állítja a munkásokat a vakcinák rendszerezése, tárolása és kiszállítása.

A mai napon 7325 új fertőzöttet, 285 halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok. A kórházi ellátást igénylők száma 11 363, lélegeztetőgépre pedig 1364-en szorulnak.

Csütörtöktől vasárnapig folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Szerdán megkezdődött a fokozatos nyitás, amit a kormány ahhoz kötött, hogy meglegyen a 2,5 millió oltott az országban.

(MTI, Koronavirus.hu, Portfolio, Mérce)

 

 

Címlapkép: Facebook