Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor sincs meggyőződve arról, hogy kell-e iskolanyitás, szerinte a kormány a WHO javaslatát követi

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúban a Kossuth Rádión beszélt az iskolanyitással kapcsolatos kérdésekről.

A kormányfő elmondása szerint az óvatosság és a fokozatosság elve miatt engedik végül csak az alsó tagozatos diákokat vissza az iskolába. Megérti, hogy a szülők féltik gyermekeiket, de emlékeztetett rá, hogy az intézményvezetők engedélyezhetik a diák távollétét.

A miniszterelnök saját elmondása alapján sincsen meggyőződve az iskolanyitás időszerűségéről. Szerinte a kormány a WHO (Egészségügyi Világszervezet) protokollja szerint jár el a kérdésben, amely azt javasolja, hogy zárásnál az iskolákat zárják be először, nyitásnál pedig az iskolákat nyissák ki először.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a pedagógusok nagy részét már beoltották, azok közül, akik kérték az oltást.

Korábban több szervezet is bírálta a kormány iskolanyitását, mondván, az intézkedés elhamarkodott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a tanárok egy része még nem lesz beoltva az iskolanyitáskor, vagy még nem fog kialakulni náluk az immunitás a nyitás napjára.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) április elején készített reprezentatív felmérése alapján a pedagógusok 87 százaléka nem szeretne visszatérni a tantermi oktatáshoz egyelőre, 81 százaléka pedig tanítványait egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné biztonságban jelenléti oktatásban.

Öt nagy szakszervezetből álló konföderáció is kiállt az iskolanyitás ellen. Szerintük „nincsenek külön szülők és külön munkavállalók”, tehát nem lehet arra hivatkozva megnyitni az iskolákat, hogy a szülők mehessenek dolgozni, mert a bérből és fizetésből élők egyaránt szeretnék megóvni állásukat és biztonságban tudni gyermekeiket.

Nyárra vége a járványnak?

Mielőtt Orbán Viktor megválaszolta volna az iskolanyitással kapcsolatos kérdéseket, egy korábbi kérdésre elmondta, hogy 24 covidos gyermek van jelenleg kórházban, közülük 2-en vannak lélegeztetőgépen, és bár „ez 2-vel több, mint amennyinek lennie kéne”, az arányuk alacsony.

A kormányfő azt ígérte, hogy nyár elejére túl leszünk a járvány nehezén. „Május végére, júniusra kint vagyunk a vízből” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az oltásra nagy szükség van, csak az adhat biztos védelmet, tehát lehetőleg senki ne számoljon azzal, hogy a nyájimmunitás miatt megúszhatja az oltást.

Szerinte a vendéglátók kerthelyiségének megnyitása lélektanilag fontos határ. Hosszasan beszélt a baloldal „oltásellenességéről” és a keleti vakcinák fontosságáról. Bejelentette, hogy a magyar kormány a Johnson&Johnson vakcinát a keleti vakcinákhoz hasonló be fogja vizsgáltatni a felmerülő problémák miatt.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán