Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ipartestület elnöke szerint felelőtlenség úgy kinyitni a teraszokat, hogy a dolgozók nem kaptak védőoltást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kovács László,  a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az M1 vasárnapi műsorában „örvendetesnek” nevezte, hogy 3,5 millió beoltott után újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és a teraszdíjat is elengedi a kormány.

Kovács László megjegyezte, hogy mintegy féléves leállás után most az árukészlet leltárazása, selejtezése, újratöltése, a személyzeti létszám feltöltése és egy alapos takarítás, fertőtlenítés a vendéglátósok feladata.

A zárás alatt az átlagos forgalom nem volt magasabb 15-20 százaléknál. Csak az ételkiszállítás tartotta életben a szektort, de sokan, főleg vidéken nem tudtak ezzel élni, nem volt értelme nyitva tartaniuk. Akik a nehézségek ellenére is megtartották dolgozóik jó részét, most helyzeti előnyük van, mondta el Kovács.

Fontosnak nevezte, hogy a vendéglátósok rábeszéljék dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra.

Szerint több szempontból is felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva.

Ha valaki beviszi a fertőzést, azt a kollégái és a vendégek is elkaphatják, és akár karantén alá is kerülhet a személyzet, ami a működést veszélyeztetheti. Egy ilyen helyzet ráadásul a vendégekben is bizalmatlanságot kelthet.

Az ipartestületi elnök reménykedik, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok után a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is előnyt élvezhetnek majd az oltásnál.

Kovács László január végén még drámainak látta a vendéglátóipar helyzetét.

Akkor az Index kérdésére úgy foglalta össze a vendéglátóipar állapotát, hogy „a szakma gyakorlatilag végső stádiumban van, kimerültek a tartalékok, a munkahelymegtartó támogatás most már kevésnek bizonyul arra, hogy a cégeket életben tartsa”.

A Mérce több alkalommalis foglalkozott a vendéglátóipar nehézségeivel. Márciusban arról írtunk, hogy az erzsébetvárosi  helyek 40 százaléka biztosan tönkrement, s beszéltünk kávézók és kocsmák tulajdonosaival is, akik elmondták,hogy „nem a lezárás a lényeg, hanem hogy a kormány nem adott megfelelő segítséget”.

(MTI, Index, Privátbankár)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd