Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, hogy a brit variáns mégsem okoz súlyosabb kórlefolyást, de gyorsabban terjed

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvostól elhangzott, hogy a koronavírus fertőzőképessége egyre inkább növekszik. A védőoltásokról szólva Müller elmondta, hogy azok jelentősen csökkentik a fogékonyságot a vírusfertőzéssel szemben, ezért elmondása szerint óriási jelentősége van a sokféle technológiával készülő vakcináknak.

A mai naptól kezdve oltanak a Johnson and Johnson Janssen vakcinájával is, ami a reggeli órákban érkezett meg hazánkba. Ennek az oltástípusnak előnye lehet, hogy csak egy adagra van szükség a védettséghez.

Igazolt COVID-19 fertőzöttek száma megyénként. Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook

2837 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 272 ember hunyt el tegnap óta, valamint 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs tájékoztatóját itt lehet követni:

Érvénytelen TAJ-számmal is jár mindenkinek a vakcina és a favipiravir

MTI-nek nyilatkozott Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki elmondta, hogy a koronavírus elleni vakcina, és a betegség súlos lefolyása elleni a korai szakaszban adott favipiravir nevű vírusellenes gyógyszer is jár azoknak, akiknek tartozásaik miatt érvénytelenítették a társadalombiztosítási azonosítójukat.

Az államtitkár elmondta, hogy ha valakinek nehézséget okoz a havi nyolcezer forintos befizetés, és nem felelnek meg a szociális rászorultság miatti felmentés feltételeinek, azok kérhetnek pótlékmentes részletfizetést, de kérvényezhetik az egész tartozás elengedését is.

A TAJ-kérdés különösen akutnak számít azóta, hogy 2020. július 1-től a „társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről” szóló törvény értelmében háromhavi tartozást követően érvénytelenítik az adós taj-számát, így a nem fizetők csak térítés ellenében juthatnak közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyári adatközlése szerint 2019-ben 532 ezer olyan ember volt, akinek munkaviszony vagy egyéb jogosultság hiányában be kellett volna jelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék – ez idéntől már 8 ezer forintos kiadást jelent – fizetésére, de ennek mégsem tett eleget.

Eddig az NNK és Müller Cecília jóvoltából a következőket lehet tudni a szociális ellátottak és az intézményi dolgozók beoltásáról: az oltási terv kivonata alapján a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók esetében „a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást”. Ezt Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján tovább részletezte: „Az intézmények lakói és ápolói a helyszínen fognak tudni oltakozni egy mobil oltócsoport segítségével.”

Az Operatív Törzs tehát az intézmények dolgozóiról és a bentlakóiról tesz említést, de a szociális ellátórendszer utcai szegmense kapcsán ez esetben mindenképpen felmerül a kérdés: mi a helyzet a nem bentlakó ellátottakkal, tehát akik akik kapcsolatban vannak valamelyik ellátószervezettel, de nem lakói az intézményeknek? Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója az ATV kérdésére további problémát vetett fel a „rejtőzködő” hajléktalanok esetét említve, akik nincsenek kapcsolatban az ellátással, és nem is tudják fizetni maguknak az egészségbiztosításukat. Aknai szerint ők „egy komolyabb kör”, és esetükben nagyon is fontos kérdés, hogy ők hogyan juthatnak majd vakcinához.

A brit variáns nem is okoz súlyosabb tüneteket vagy több halált önmagában egy friss kutatás szerint

Ahogy arról a Wall Street Journal beszámolt, egy Lancet-ban hétfőn közölt kutatás szerint, ahogy arról már korábban is esett szó, az új koronavírus brit mutációjaként ismert „B.1.1.7” vírusvariáns nem nagyon okoz összességében súlyosabb tüneteket, vagy több halálos kimenetelt, mint a korábbi variánsok. Ettől függetlenül az továbbra is igaz, hogy ez a verzió viszont jóval gyorsabban terjed, így emiatt veszélyesebb a régebbi koronavírus-variánsoknál.

„Ha kórházi ellátásra van valakinek szüksége, akkor sincsenek rosszabb esélyei ezzel a variánssal, mint a korábbival”

– nyilatkozta Eleni Nastouli, a University College London klinikai virológusa és gyermekgyógyásza, aki a tanulmány vezető szerzője.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, több országhoz hasonlóan a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ is úgy tartja, hogy a brit variáns márpedig súlyosabb tüneteket okoz. Müller Cecília országos tisztifőorvos még februárban úgy nyilatkozott, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba, mert súlyosan zajlik náluk a betegség.

 

 

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely