Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét tüntetnek Minneapolisban, miután újabb fekete férfi halt meg rendőri intézkedés közben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tüntetés kezdődött az Egyesült Államokban a Minnesota állambeli Minneapolisban, miután intézkedés közben rendőrök lelőttek egy fekete férfit  vasárnap délután, aki azonnal belehalt sérüléseibe –írja a the Guardian.

A rendőrség beszámolója szerint a húszéves Daunte Wrightot közlekedési szabálysértés miatt állították félre, majd miután kiderült, hogy elfogatóparancs van érvényben ellene, és őrizetbe akarták venni, a férfi visszaült a járműbe, és megpróbált elhajtani, ám ekkor az egyik járőr tüzet nyitott a járműre és a benne ülő Wrightra.

Még aznap este tüntetők százai mentek utcára Minneapolis Brooklyn Center városrészében, ahol rohamrendőrök állták útjukat.

A rendőrség könnygázt is bevetve látott hozzá a tömegoszlatáshoz, ám még helyi idő szerint este 11 órakor is tartottak az össecsapások.


Amikor a Balck Lives Matter-zászlókat viviő, és a mozgalom jelszavait skandáló tüntetők a városi rendőrkapitányság felvé vették az irányt, Mike Elliott polgármester felszólította a tüntetőket, hogy bár a halálos kimenetleű lövöldözés „tragikus” volt „legyenek békések”, és ne alkalmazzanak erőszakot. Éjfélkor Elliott kijárási tilalmat rendelt el. A rendőrség szerint az incidensben érintett Brooklyn Center tisztjei testkamerákat viseltek, amelyeket a lövöldözés során aktiváltak.

Tim Walz, Minnesota demokrata kormányzója a Twitteren adott ki közleményt. vasárnap este, amelyben azt írja: alaposan megvizsgálja a történteket, miközben Daunte Wrightért és családjért imádkozik, „amikor Minnesota egy újabb fekete férfit gyászol, akivel rendőrök végeztek”.


Minneapolisban és környékén jelenleg egyébként is nagy a feszültség, mivel Derek Chauvin, a George Floyd nyakára térdeplő volt rendőrtiszt tárgyalása éppen hétfőn folytatódik. A Daunte Wright-eset egyébként csupán néhány kilométerre történt George Floyd halálának helyszínétől.

Mint ismert, tavaly május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, akit az intézkedés során lefogtak, és a földre tepertek. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül, aki nem sokkal később életét vesztette.

Derek Chauvin pere március nyolcadikán kezdődött. A férfit gondatlanságból, illetve hirtelen felindulásból elkövetett emberöléssel és gyilkossággal is vádolják. Ha bűnösnek találják, akár 40 év szabadságvesztésre is számíthat Minnesota államban.  A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszakkal, valamint a rasszizmussal szemben.