Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Amazon tisztességtelen eszközökkel érhette el a szakszervezet leszavazását Alabamában

Ez a cikk több mint 2 éves.

Úgy tűnik, sajnálatos kudarcot vallott az Amazon raktári dolgozóinak megszervezésén dolgozó Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) kereskedelmi szakszervezet a cég alabamai Bessemerben található raktárában, ugyanis a dolgozók többsége jelen állás szerint az alapszervezet alapítása ellen szavazott az erről szóló levélszavazáson – írja a CNET.

Az 5 800 jogosultból nagyjából 3 200 vett részt a választáson, és több, mint 1 700-an a szakszervezet ellen szavaztak.

A szakszervezet azonban megtámadja az eredményt, mivel véleményük szerint a szavazás során az Amazon tisztességtelen, és adott esetben illegális eszközöket vetett be az eredmény befolyásolása érdekében.

A szakszervezet szerint a cég számtalan módon igyekezett befolyásolni alkalmazottait. Többek között

  • megalázta saját, szervezkedő alkalmazottait,
  • kötelező foglalkozásokat tartott, amik a szakszervezetek ellen hangolták a munkásokat,
  • hazugságokat terjesztettek a szakszervezetekről, hamis vádakat fogalmazott meg a munkás érdekképviselettel szemben,
  • telefonon és sms-ben győzködte a dolgozókat, hogy szavazzanak nemmel a szakszervezetre,
  • szakszervezet-ellenes propagandát helyezett ki a raktárban,
  • és hazudott a szakszervezeti tagsággal járó költségekről és kötelezettségekről.

A cég, amely napi 3 200 dolláros bérezés mellett bízott meg egy ismert szakszervezet-ellenes tanácsadót, tagadja a vádakat.

Az amerikai szakszervezettel és szervezőkkel szolidaritást vállalt az európai Amazon dolgozókat képviselő UNI Global szakszervezet. Christy Hoffman főtitkár elmondta,

„egyetlen más fejlett gazdaságban sem ennyire munkásellenes a rendszer. Az amerikai munkások mérgező környezetben kénytelenek kínkeservesen helytállni, amely megtagadja a szabad vita lehetőségét a szavazási folyamat során.”

Az RWDSU kifejtette,

„az Amazon szembement az alabamai bessemeri dolgozóinak jogaival, hogy egy szabad és tiszta választáson dönthessenek.”

A Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testülete (National Labor Relations Board, NLRB) tartani fog egy meghallgatást, melyen a szakszervezet várakozásai szerint helyt fog adni a szakszervezet panaszainak. Ebben az esetben új szavazást rendelhet el, valamint eltilthatja az Amazont a jogsértésektől (habár a jogsértések általában egyébként is tilosak). Extrém esetekben egyébként akár azt is elrendelheti a felügyelet, hogy a munkáltató aktívan vegyen részt a szakszervezet megszervezésében, bár az Amazon gyakorlatát ismerve ezt valószínűleg oly módon tenné, hogy végül maga járjon jól.

Stuart Appelbaum, az RWDSU elnöke elmondta,

„az Amazon teljes mértékben tudatában volt, hogy hacsak nem tesznek meg mindent, ideértve az illegális dolgokat is, a munkásaik továbbra is támogatták volna a szakszervezetet. Átfogó vizsgálatot követelünk, az Amazon választási csalását illetően.”

Az Amazon postaláda kihelyezésével is befolyásolta a voksolást.

Noha a munkaügyi felügyeleti szerv felszólította az Amazont, hogy ne biztosítson helyszínt szavazatgyűjtő ládának saját területén, a cég mégis nyomást gyakorolt az Egyesült Államok Postájára, hogy állítson fel egy levélszekrényt a cég telephelyén. Appelbaum szerint ez megtéveszthette a dolgozókat, akik amellett, hogy a folyamatos megfigyeléshez szokva meginoghattak döntésükben a retorzióktól tartva, azt a téves benyomást is kaphatták, hogy a szavazást az Amazon felügyeli, nem pedig a kormányzat – ez pedig sokakat eltántoríthatott a részvételtől.

A cég természetesen közölte, hogy csak a postának volt hozzáférése a ládához, rámutatva, hogy a szakszervezet által propagált levélszavazás alacsonyabb részvétellel jár a munkaügyi felügyelet kimutatása szerint.

A mostani, február és március során hét héten át tartó szavazás volt az elmúlt hét évben (2014 óta) az első alkalom, hogy az Amazon amerikai dolgozói szakszervezeti képviseletről dönthettek. Jelenleg az Egyesült Államokban a cég egyetlen alkalmazottját sem képviseli szakszervezet, és Jeff Bezos vállalata mindent meg is tesz azért, hogy ez a helyzet ne változzon. A mostani választás jelentőségét az is növeli, hogy amennyiben elsőként sikerülne a szakszervezetnek bemennie az üzembe, úgy Amerika-szerte csatlakozási hullám indulhat el, amitől a cég joggal retteg.

A cég közismerten igyekszik csírájában elfojtani a munkás önszerveződés és érdekképviselet valamennyi formáját, ennek ellenére Európában már van szakszervezeti képviselete a cég dolgozóinak, Németországban sztrájkot is hirdettek húsvét alkalmából az online kereskedőcégnél, melynek ünnepek idején rendszerint megnövekszik a forgalma.

Nem ritkák az Amazonnál tapasztalható borzalmas munkakörülményekről szóló beszámolók, legutóbb épp azzal került a cég a figyelem középpontjába, hogy dolgozóinak palackokba kell vizelniük, mert a feszített munkatempó és a kevés mosdó miatt sokszor nincs más lehetőségük. A dolgozókon lévő nyomást csak tetézi a kifinomult megfigyelőrendszer, mellyel a cég biztosítja, hogy dolgozói munkaidejük minden pillanatában a vállalat profitjának növelésével foglalatoskodjanak (például ahelyett, hogy mosdóba mennének), és a rendszer immár nemcsak a raktári dolgozókra, de a sofőrökre is kiterjed, akik szintén nincsenek elragadtatva a nagy testvér folyamatos figyelmétől.

Az Amazonnál uralkodó munkakörülményekről többek között ebben a cikkben számolt be személyes tapasztalattal is bíró szerzőnk, ahogy számtalan cikkben követtük már nyomon, hogyan küzdenek egymással a cég és munkásai.

via CNET, Mérce