Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Húsvéti sztrájkot hirdetett a Verdi az Amazonnál Németországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Amazon németországi ágának hat telephelyén, Rheinbergben, Werne-ben, Koblenz-ben, Lipcsében és Bad Hersfeld két helyszínén is sztrájkba kezdtek a Verdi Szakszervezet által képviselt munkások vasárnaptól, a tervek tervek szerint négy napon keresztül.

Az Amazonnal gyakran birokra kelő szakszervezet négy és fél százalékos béremelésért küzd az ágazatban. A Verdi közlése szerint a munkabeszüntetésekkel nyitják meg nem hivatalosan a bérvitákat a szállító iparágban, melyek a következő hetekben indulnak el.

„Az Amazon nagy pénzeket kaszál a koronavírus-járvány időszakában. Már csak ezért is itt kell megállítani a béremelések elkerülését”

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Orhan Akman, a szakszervezet képviselője.

A Verdi immár kilenc éve folytat bérháborút az Amazonnal, és próbálja elérni, hogy a gigacég kollektív munkaszerződést kössön dolgozóival.

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos által alapított cégóriás béreit és munkakörülményeit nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban rendre éri kritika. A gigantikus raktáraiban másodpercre leszabályozott és megfigyelt keretek között kell dolgozniuk az alkalmazottaknak, nem ritka, hogy mosdóba sincs idejük elmenni.

A szakszervezetek és a Demokrata Párt balszárnyának, főként Bernie Sanders-nek a nyomására végül sikerült elérni, hogy az USA-ban a cég megfizessen a 15 dolláros minimum órabért raktári dolgozóinak.

Mindemellett a vállalat globálisan az egyik legnagyobb adóelkerülőnek számít, amely sem Amerikában, sem Európában nem nagyon fizet adót.

Az európai Amazon-telephelyeken fennálló nehéz munkakörülményekről korábban mi is közöltünk interjút egy lengyel szakszervezetissel.

(Reuters)