Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: arra kérjük a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a leterhelt szülőkre és diákokra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra Kormányinfót tartottak, melyen többek közt arról volt szó, hogy a nyitás további lépéseiről a 3 millió beoltott elérésekor dönt a kormány, valamint, hogy az iskolák április 19-i nyitása szükséges és biztonságos. Gulyás azt is bejelentette, hogy a magyar hatóságok döntése értelmében az AstraZenecát továbbra is biztonságosnak ítélik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfót azzal nyitotta, hogy megismételte a kormány mantráját azzal kapcsolatban, hogy a vírus elleni egyetlen hatékony védekezés az oltás, a korlátozások nem hoznak szignifikáns enyhülést. A kormány már jó ideje ezzel magyarázza, hogy a járványhelyzet eddigi egyik legsúlyosabb szakaszában döntött a nyitás mellett. Gulyás is kijelentette, hogy még a harmadik hullám csúcsán vagyunk, bár hozzátette, hogy talán már kicsivel utána.

A miniszter a pedagógusok oltásával és az iskolák tervezett újranyitásával kapcsolatban arra kérte a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre és a diákokra, akiknek nagyon nagy terhelést jelent a digitális oktatás. Gulyás felhívta arra a figyelmet, hogy már az első oltás is magas védettséget biztosít, és az iskolák újranyitását a pedagógusok első oltásához kötötték.

„Indokoltnak tartjuk azt, hogy a diákok nevelésével az egyik legfontosabb és legszebb munkát végző tanároknál soron kívüli oltásra került sor, de azért szeretném arra felhívni a figyelmet, hogy nagyon sokan járulnak hozzá az ország működéséhez és a gazdaság működéséhez azok közül, akik semmilyen oltást, az elsőt sem kapták meg, tehát mi nem látunk az április 19-i nyitásnál komoly kockázatot” – jelentette ki Gulyás egy újságírói kérdésre válaszolva.

A miniszter szerint az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása csakis személyes jelenléten keresztül történhet hatékonyan, és a szülőknek rendkívül nagy terhelést jelent a távoktatás, ahogy a diákoknak is.

Gulyás arról is beszélt, hogy már a soron kívüli oltás megkezdése előtt is 34 ezer pedagógus megkapta az első oltást az életkora és egészségi állapota alapján, április 19-ig pedig minden olyan tanár megkapja az oltást, aki kéri. Ahogy korábban, úgy most sem említette a miniszter azt a szempontot, hogy az általa is hangoztatott védettség az első oltást követően csak két hét múlva alakul ki, tehát sok tanár még bőven nem lesz védett április 19-én.

Szerdán az ADOM (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom) Nem megyünk suliba április 19-től – együtt a kötelező jelenléti oktatás ellen címmel hirdetett eseményt az iskolák újranyitásának első napjára. A szervezők arra biztatják a diákokat, hogy a tanárok és szüleik védelmében maradjanak otthon, hiszen soha ennyi koronavírus okozta haláleset nem volt Magyarországon, mint most, az újranyitás napjaiban, ráadásul a fertőzések száma továbbra is magas.

A Magyar Orvosi Kamara is arra figyelmeztetett szerdán, hogy a járványügyi korlátozások feloldásának jelenleg nincs megalapozott egészségügyi indoka, a nyitást korainak találják. Amíg a MOK a boltok hosszabb nyitvatartását és így a vásárlók időben és térben való jobb eloszlását jó döntésnek tartja, addig a szolgáltatások, de főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéli.

A Kormányinfón Gulyás az Európai Gyógyszerügynökség AstraZenecával kapcsolatos döntéséről is beszélt, a miniszter elmondta, hogy az európai hatósággal összhangban a magyar hatóságok is úgy látják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony.

Gulyás arra kért mindenkit, hogy ne üljenek fel a sajtóban sokszor a gyógyszercégek közti versengés hatására megjelenő cikkeknek a vakcinákkal kapcsolatban.

Orbán Viktor kedd este jelentette be egy egyperces Facebook-videóban, hogy mivel elérte a 2,5 milliót azok száma, akik legalább az oltás első adagját már megkapták, másnap reggel újranyithatnak a március 8. óta zárva tartó üzletek, valamint a szolgáltatások is újraindulhatnak. A kijárási tilalom időtartama is megváltozott: szerdától este 8 helyett 10 órakor kezdődik és reggel 5-ig tart.

Orbán rövid videójában ez ugyan nem szerepelt, de a március 27-i Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján lehetett már tudni, hogy a 2,5 millió beoltott elérésekor az addig zárva tartó üzletek négyzetméter alapú szabályok mentén nyithatnak ki újra, az új szabályozás szerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat bennük. Az éttermek és vendéglátó üzletek viszont még nem nyithatnak ki, csak az ételkiszállítás megengedett, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A szerda este megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a fenti lazításokon kívül az egyéb védelmi intézkedéseket április 19-ig meghosszabbította a kormány, tehát közterületen továbbra is kötelező a maszkviselés, valamint a 1,5 méteres távolság tartása, ahogy a szabadidős sport tevékenység is csak egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel folytatható.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök reggeli közleménye szerint az elmúlt napon 272 beteg hunyt el koronavírusban, ezzel az elhunytak száma 22 681 főre emelkedett. 4814 új fertőzöttet azonosítottak, az aktív fertőzöttek száma így már 256 044 főre emelkedett. 11 663 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 337-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltások eközben gőzerővel haladnak, a jelenlegi ütem alapján április 13-ra elérhetjük a hárommillió beoltott magyart – ahogy a 24.hu cikke felhívta rá a figyelmet, Orbán Viktor nagypénteki interjújában pont erre a napra jósolta meg ezt az eredményt. Jelenleg 2 608 084 beoltottnál tartunk.

A mai Kormányinfón Gulyás többször is elmondta, hogy a nyitás további lépéseiről akkor dönt a kormány, ha elérjük a 3 millió beoltottat, tehát ezekre április 19. után szinte biztosan számíthatunk.

A teljes Kormányinfót itt lehet megnézni:

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán