Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A boltok tulajdonosai megint este negyed hatkor tudták meg, hogy másnap nyithatnak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor közel egyperces Facebook videóban ismertette a járványkezelés további intézkedéseit.

Egyik pillanatról a másikra a miniszterelnök bejelentette, a beoltottak száma átlépte a két és fél milliót (közülük 922 886-an kapták meg a vakcina második adagját) , az üzletek holnaptól újranyithatnak, a szolgáltatások pedig újraindulnak.

Járványügyi intézkedések továbbra is lesznek, az oltási tervet pedig folytatják.


Hogy ez pontosan mit takar arra egy hétfői, valamivel részletesebb  kormányzati tájékoztatás adhat választ.  Ez alapján ugyanis ha Pintér Sándor belügyminiszter megállapítja, hogy Magyarországon átlépte a 2,5 milliót a beoltottak száma, akkor lazítanak bizonyos intézkedéseken.

  • A kijárási tilalom este 8 helyett este 10 órakor kezdődik és reggel 5 óráig tart.
  • Az üzletek már reggel 5-kor kinyithatnak és egészen este 9:30-ig nyitva is lehetnek.
  • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén lehetnek nyitva. Az új szabályozás szerint 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet majd az üzletekben.
  • Kinyithatnak a fodrászok, a kozmetikák és más szolgáltatók.
  • Az éttermek és vendéglátó üzletek viszont nem nyithatnak ki, csak az ételkiszállítás megengedett, a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleményében azt írta, a kormány meghallgatta javaslataikat mikor meghirdette a lazító intézkedéseket. Most azt javasolják, hogy a már védettséget szerzett emberek korlátozások nélkül, de ellenőrzötten élhessék az életüket, így a turizmus és a vendéglátás is újraindulhatna. Az MKI szerint ezzel az intézkedéssel a védettséget szerzett polgárok hozzájárulhatnak a gazdaság újraindításához. Orbán bejelentésében nem reagált az iparkamara javaslataira.

A miniszterelnök arról sem ejtett szót, hogy több szervezet is követeli az iskolák  április 19-i újranyitásának elhalasztását. a Pedagógusok Szakszervezete szerint pedig legalább két-három hetes csúsztatással lehetne elkerülni egy negyedik hullámot.

A 2,5 millió pedig nem olyan bűvös szám mint amennyire a kormány hiszi. Szlávik János a a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa óvatosságra intette a kormányt és a lakosságot. Szlávik az MTI-nek adott interjújában elmondta, „ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni” mint 2,5 millió . Kifejtette, a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő. Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban – különösen a brit mutáns terjedésével -, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

Pusztai Erzsébet immunológus Varga Judit Facebook posztja alatt figyelmeztette a minisztert, hogy a  két és fél millió beoltott nem garancia semmire:

„Kizárólag a járvány terjedésének üteme szabhatja meg a lehetőséget a nyitásra. Izraelben sem a beoltott emberek száma határozta meg a nyitást. Sok beoltott ember majd 4–6 hét múlva lesz védett, a fiatalabbak pedig egyáltalán nem”.

írta kommentjében.

Az elmúlt 24 órában 1890-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, így jelenleg 251 077 aktív fertőzött van Magyarországon. Elhunyt 170 beteg, ezzel az elhunytak száma 22 098 főre emelkedett. A gyógyultak száma is nőtt, jelenleg 418 568 fő.  12 007 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma reggel még 2 432 313 fő volt, közülük 922 886 fő kapta meg a védettséget jelentő második vakcinát, írja a koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztatás.