Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Orvosi Kamara óvva int a gyors nyitástól, a lakosságot arra kérik, ne változtassanak szokásaikon

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Orvosi Kamara határozott álláspontja szerint a járványügyi korlátozások feloldásának jelenleg nincs megalapozott egészségügyi indoka, a nyitást korainak találják, derül ki a szakmai szervezet Facebook posztjából. A MOK ugyanis változatlanul a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekinti a nyitás feltételeinek és nem a jelenlegi oltottsági szintet.

Ahogyan arra a Kamara is emlékeztet: a rendelkezésre álló adatok szerint a tegnapi napon csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig magasan stagnál és egyre több a kórházi ellátásra szoruló beteg.

„Jelen ismereteink szerint a járvány harmadik hullámának – jó esetben is – a platóját értük el.”

Hiába kapta meg ugyanis eddig több, mint 2,5 millió fő az első vakcinát Magyarországon, a koronavírus elleni oltás csak a második adag beadását követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ez pedig lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt.

Amíg MOK a boltok hosszabb nyitvatartását és így a vásárlók időben és térben való jobb eloszlását jó döntésnek tartja, addig a szolgáltatások, de főként az oktatási intézmények nyitását határozottan korainak ítéli.

A közoktatási intézmények nyitása ellen a legnagyobb érdekvédelmi szervezet, a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) és a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) is tiltakozik, de a diákok részéről is indultak kezdeményezések, utóbbiról itt számoltunk be.

A MOK a fentieket szem előtt tartva arra kéri a lakosságot, hogy függetlenül attól, hogy számos szolgáltatás újra elérhetővé válik, senki ne változtasson eddigi szokásain, továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek boltba és egyéb publikus helyekre, tartsa a távolságot, hordja a maszkot és ne tartson baráti, családi összejöveteleket.

„Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl!”

-figyelmeztet a szervezet.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás