Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akkor most örülhetünk: lőtt pár képet a kórházakban az MTI az onnan kizárt sajtónak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Három nappal azután, hogy a független sajtó a szabad tájékoztatás jogát számon kérő nyílt levelet intézett a kormányhoz, majd Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kijelentette, „a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni”, és két nappal azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, „nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat, vagy álhíreket gyártsunk”, húzott egy merészet a  Magyar Távirati Iroda (MTI).

Ma a fehérgyarmati Covid-kórház intenzív osztályáról, illetve a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház és a Honvéd Kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályáról közölt fotósorozatot.

Hogy miért inkább siralmas, mint jó hír ez? Mert ezzel aztán nem vagyunk előrébb. Készült néhány fotó a koronavírus fertőzöttek kórházi ellátásáról, amit a sajtó örömmel használ majd a cikkei illusztrálásához, hiszen sajátokat nem készíthet.

A kevésbé informatív, „Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án” című képek mellett azért láthatunk kicsit bensőségesebb, fájóan valódi pillanatokat is:

„Lélegeztetett beteg karját simogatja családtagja Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.”

Nyíregyháza, 2021. április 3. MTI/Balázs Attila

„Fiatal nő gyermekeiről készült fényképeket mutat telefonján a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon ápolt édesanyjának Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2021. április 2-án.”

Nyíregyháza, 2021. április 3. MTI/Balázs Attila

„Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén.”

Budapest, 2021. április 1. MTI/Balogh zoltán

„Pácienst etet egy ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez.”

Fehérgyarmat, 2021. április 3. MTI/Balázs Attila

„Látogatóba érkezett fiatal nő itatja a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon ápolt édesanyját Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2021. április 2-án.”

Nyíregyháza, 2021. április 3. MTI/Balázs Attila

„Lélegeztetett páciens Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án.”

Nyíregyháza, 2021. április 3. MTI/Balázs Attila

„Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén.”

Budapest, 2021. április 1. MTI/Balogh Zoltán

Bár egy-egy kép megcsillantja például a lélegeztetőgépre kötött vagy épp önállóan enni is képtelen betegek kiszolgáltatottságát, ugyanakkor vannak képek, amelyeken halomban állnak a betegellátásba bevonható üres ágyak, a folyosón sorakoznak az oxigénpalackok és a lélegeztetőgépek.

Senki nem fáradt, nem depressziós, nem elégedetlen, nem ütközik megoldhatatlan problémákba.

Kissé borús hangulatban ugyan, de minden megy a maga útján, ahogy kell. Csakhogy a rendszer repedésein minimálisan kiszűrődő információk korántsem mutatnak ennyire rendezett képet.

Miközben a teljes cenzúrát bevezető kormány ezeket a morzsákat szórja a sajtó elé időnként, immár egy éve, semmit nem tudunk meg az egészségügy valódi működéséről és leterheltségéről, a benne dolgozók, a betegek, a családok állapotáról, és nem jutunk hozzá minden fontos adathoz.

Nem látjuk a végkimerülés határán dolgozó mentőst, a halálhírt telefonon közölni kénytelen orvost, a családját nélkülöző beteget, a fáradtságtól síró ápolót, a kivezényelt orvostanhallgató egy napját, vagy épp a kórház fertőtlenítésében kiemelt terhet viselő, minimálbérért güriző takarítót.

Nem látunk igaz történeteket és a rendszert is leginkább a sejtéseink, illetve a nehezen megszerzett információfoszlányok – vagy inkább azok hiánya – alapján próbáljuk átlátni. Csakhogy az információhiánynak súlyos következményei vannak. Mivel a kormány és az Operatív Törzs hermetikusan elzárja a kórházakban tapasztalható valós állapotokat a külvilág elől, nehéz a naponta elsorolt halálozási, fertőzöttségi, illetve a kórházi ápoltakra vonatkozó néhány adat valódi tétjét bemutatni az embereknek, vagy épp emlékeztetni rá a döntéshozókat.

Szerdán 28 szerkesztőség – köztük a Mérce is – nyílt levélben üzente meg a kormánynak: Magyarországon továbbra is csak falakba ütközik minden szerkesztőség, amely felelősen, a társadalmi érdeknek megfelelően szeretne beszámolni a járványhelyzetről és a kórházak leterheltségéről. De amíg végre be nem engedik a sajtó munkatársait a kórházak falai közé, amíg nem szólalhatnak meg az egészségügyi dolgozók, amíg nem tehetjük fel személyesen a kérdéseinket az Operatív Törzsnek, addig ennek a néhány nyamvadt MTI fotónak kell örülnünk. Ennyit kapunk a „valóságból”.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila