Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A két évvel ezelőtti önkormányzati választásokon hajléktalanokat is lefizetett egy jelölt családtagja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vádat emelt egy 29 éves várföldei férfi ellen a Zala Megyei Főügyészség, ugyanis a két évvel ezelőtti önkormányzati választások során hajléktalan embereknek szavazatát vásárolta meg, írja a Telex a főügyészség beszámolójára hivatkozva.

A férfi 2019 szeptemberében kereste fel a három nagykanizsai hajléktalant és azt ajánlotta nekik, hogyha bejelentkeznek állandó lakosként egy várföldei ingatlanban és az októberi önkormányzati választásokon az általa megnevezettekre szavaznak, a bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazatért pedig fejenként ötezer forintot kapnak.

Az ajánlatot elfogadták, öt nappal a választás előtt fiktív bejelentőlapokkal be is jelentkeztek a nagykanizsai okmányirodában a megjelölt várföldei házba, így bekerültek a választási névjegyzékbe, a férfi pedig kifizette ezért nekik az ezer forintot.

A választás napján az elkövető hármójukat vendégül látta egy nagykanizsai gyorsétteremben, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort vásárolt nekik. Itt elmondta, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselő-jelöltekre kell szavazniuk, illetve a biztonság kedvéért a neveket egy cédulára fel is írta, valamint a névjegykártyáját odaadva azt mondta, hogy a nevek megjegyzése után ezeket a papírokat semmisítsék meg.

A hajléktalan emberek ezután leadták a voksukat, majd az italboltban megkapták a megígért ötezer forintot. A férfi ellen a választás rendje ellen anyagi juttatással befolyásolásra törekvés, valamint háromrendbeli közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat.

A Pécsi Ítélőtábla végzésben állapította meg, hogy a 2019. október 13-án Várföldén megtartott polgármester- és képviselő-választás jogszabálysértő volt, így azt meg is kellett ismételni. Ennek okaként azt jelölték meg, hogy a helyi választási bizottság nem vizsgálta, miért emelkedett alig másfél hónap alatt 157-ről 239-re a település választásra jogosult lakosainak száma.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk: a 2019-es önkormányzati választások eredményei után több helyen is meg kellett ismételni a szavazást. Várföldén a település lélekszáma 1994 óta folyamatosan csökken – 20 éve még kétszáznál is több szavazó élt a faluban, ám a választások előtt furcsa módon többen is a településre akartak költözni.

Itt két független polgármester jelölt vetélkedett egymással a 2010 óta regnáló Szörcsökné Horváth Mária és az előtte két ciklust nyert Tóth Árpád, az előbbi alig 7 szavazattal nyert október 13.-án. Tóth, aki az eredmény ellen kifogással élt, beadványában jelezte, hogy Szörcsökné 9 embert jelentet be magához és más falubeli portákra (ez persze elmarad a 82 fős lakosság növekedéstől, de egy 7 szavazatos győzelemhez bőven elég).

Várföldén a a 2019. november 10-én megismételt szavazás után sem hirdettek eredményt, mert úgy ítélték meg, hogy sok idegen vett részt a szavazáson. A megyei területi választási bizottság azonban ezt a hallgatást jogsértőnek tartotta, így megállapította a választás eredményét, vagyis kihirdette a nyertes polgármestert és a képviselőket. Ám az ügy ezzel nem zárult le: újabb jogorvoslati kérelem miatt a a Nemzeti Választási Bizottság is tárgyalta az ügyet, jogszerűnek megállapítva az eredmény kihirdetéséről szóló döntést.

Az alulmaradt polgármester-jelölt végül a Kúriához is benyújtotta felülvizsgálati kérelmét, ugyanis szerinte a megismételt választás is jogsértő volt, a bírói testület azonban érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet, ugyanis a beadvány készítője nem bizonyította egyértelműen érintettségét – lezárva ezzel az utolsó jogorvoslati lehetőséget is.

Címlapkép: MTI/Vajda János