Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: jó esély van az iskolák újranyitására, a húsvétra különleges szabályok vonatkoznak majd

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mai reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki saját elmondása szerint közvetlenül az Operatív Törzs hajnali üléséről érkezett az stúdióba.

Már az interjú elején elmondta: a jelenleg életben lévő járványügyi intézkedések legalább még egy hétig életben maradnak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy újabb 213 beteg hunyt el, jelenleg 1174 ember van lélegeztetőgépen, ezen kívül még több, mint 9 ezren vannak kórházban. Orbán szerint a lélegeztetőgéppel felszerelt ágyak kapacitásának felét még nem értük el, és ugyanez az igaz a kórházi ágyakra. A járványügyi szakemberek szerint sem olyan időket élünk, hogy lazítani lehetne.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megérti, hogy az emberek mentálisan már nehezen viselik a korlátozásokat, ám arra jó esély van, hogy az iskolákat újranyissák.

Az újraindítási nemzeti konzultációt a héten lezárták, az Operatív Törzs pedig ezek alapján készíti majd el az újraindítási tervet – szerinte viszont az első ilyen lépést akkor tudják majd megtenni, ha már minden 65 év feletti be lesz oltva. Az elkövetkezendő, húsvéti ünnepi időszakot járványügyi szempontból kiemelten kell kezelni, erről bővebben jövőhéten tájékoztatnak.

A miniszterelnök szerint bár jelenleg a mai napig beoltott emberek száma meghaladja a 1,5 milliót, olyanok is vannak bőven, akik nem tudják, hogy megfertőződtek, ám ez a csoport is kaphat majd védelmi igazolványt, ha átesik egy vizsgálaton, és kiderül, hogy korábban fertőzött volt.

Orbán szerint lesznek a nyitásnak olyan szakaszai, amikor a védettségi bizonyítvány birtokában több szolgáltatás lesz elérhető.

Az uniós vakcinaútlevélről ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy „Brüsszeltől nem útlevél-szabályozási koncepciót várnak, hanem az uniós vakcinabeszerzések nyilvánosságra hozatalát”, és akkor kiderülne, hogy mi a beszerzés rendje.

A riporter ezután az Európai Néppártról kérdezte a minisztert (amelynek frakciójából hivatalosan március 3-án lépett ki a kormány, magából a pártból pedig a tegnapi napon), aki úgy foglalta össze a szétválást, hogy „szép volt, jó volt, elég volt az Európai Néppártból”. A miniszter szerint első körben a migrációs válság alatt roppant meg a két fél közötti kapcsolat, ám azt is fájlalja, hogy nem kaptak egyértelmű támogatást a rezsicsökkentés és a bankok megadóztatásának kérdésében.

Hozzátette: jelenleg kapcsolatban áll Lengyelország és Olaszország vezetőivel, akikkel azon dolgoznak, hogy újraszervezzék az európai jobboldalt.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher