Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: lazításnak nincs itt az ideje, lépcsős újraindításban gondolkodunk

Ez a cikk több mint 3 éves.

Rekordszámú, 207 beteg veszítette életét az elmúlt 24 órában a koronavírus következtében Magyarországon, és újabb 6502 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elmúlt napokban folyamatosan romló halálozási számok kontextusában tartotta meg szokásos heti kormányinfóját Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.

Gulyás arról beszélt, közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához, a számok rendkívül rosszak. Ugyanakkor a szabad egészségügyi kapacitások rendelkezésre állnak, további 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt üres kórházi ágy van, és ezen felül további 11 ezer üres ágy áll rendelkezésre.

Lazításnak még nincs itt az ideje – vonta le a következtetést a miniszter.

Szerinte oltás szempontjából élmezőnyben vagyunk Európában, Máltát leszámítva nálunk a legjobb a lakosságarányos átoltottság. Gulyás arra kért mindenkit, tartsuk be a szabályokat és igyekezzünk csökkenteni kapcsolatainkat.

Most már nem években és félévekben, hanem hetekben és napokban számolhatjuk a normális működésmódhoz való visszaállásig hátralévő időt – mondta.

Gulyás szerint az újraindításról szóló konzultáció ma este zárul, a kormány hétvégén közzé is teszi az adatokat, majd ezek alapján dönt a jövőbeli nyitásokról.

Több lépcsős újraindításban gondolkodik a kormány, azt szeretné, ha objektív számokhoz lehetne kötni a nyitás, tehát az átoltottság mértékéhez fogják azt kötni. Gulyás elmondta, Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában fog elárulni konkrét részleteket a nyitási tervről.

A vakcinák kapcsán a miniszter arról beszélt, a kínaiak határidő előtt szállítják az ígért adagokat, az oroszok pedig a februári lemaradásukat márciusban behozzák. Az AstraZeneca vakcinájával szemben felmerült fenntartások kapcsán Gulyás úgy látja, az Egészségügyi Világszervezet továbbra is biztonságosnak ítéli, erre az álláspontra támaszkodik a kormány is. Ugyanakkor a magyar és az európai gyógyszerügynökség is vizsgálódik, utóbbi ma délután teszi közzé következtetéseit.

Magyarországon a beadott és jövőben beadásra váró vakcinák kb. fele keleti vakcina lesz, ez Gulyás szerint semmilyen hátrányt nem fog jelenteni senkinek.

A kormány álvitának tartja az európai vakcinaigazolvánnyal kapcsolat vitát, ugyanis Brüsszeltől nem vakcinaútlevelet, hanem vakcinát vár. Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy esetleg az uniós igazolvány nem venné figyelembe az orosz és kínai vakcinákat, Gulyás nem mondott konkrét véleményt. Szerinte mire elkészül ez az igazolvány, addigra itthon elérjük a teljes átoltottságot, így az egész igazolvány egy pótcselekvés lesz.

Az ellenzéki önkormányzatok által felajánlott oltópontok visszautasításáról Gulyás azt mondta: nem az oltópontok, hanem a vakcinaadagok hiánya a probléma. Örül a kormány, ha a települések részt akarnak venni az oltópontok létrehozásába, de méltatlannak tartja, ha ezt politikai haszonszerzésből teszik.

Az RTL Klub kérdésére Gulyás elárulta, a nemzeti konzultáció lezárása után fog dönteni a kormány arról is, hogy az oltási igazoláshoz milyen jogosultságot kapjanak azok az emberek, akik már megkapták a vakcinát.

Az elmúlt napokban több hír látott napvilágot, amely szerint hibák történtek az oltási igazolások kiküldésében, például rossz érvényességi idő szerepelt az okmányon, van olyan valaki kapta meg azt, aki sem fertőzésen nem esett át, sem vakcinát nem kapott. Ezzel kapcsolatban Gulyás arról értekezett, hogy az igazolások kiadásában a gyorsaságot tekintik fontos szempontnak.