Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kínál megoldást a kínai és orosz vakcinákkal oltakozók számára az uniós oltási igazolvány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság egy olyan uniós igazolvány létrehozására, amely bizonyítaná, hogy az igazolvány tulajdonosa felvette a koronavírus elleni oltást. A Európai Bizottság digitális zöldigazolványnak nevezte el az oltásútlevél-tervezetét.

Az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A be nem oltottakkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megelőzése érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az oltási igazolvány mellett hozzanak létre olyan igazolványokat is, amelyek igazolják az elvégzett koronavírustesztek eredményeit, illetve azt, hogy az igazolvány tulajdonosa felgyógyult a koronavírus okozta megbetegedésből.

A Bizottság azt szeretné, hogy a digitális zöldigazolvány ne legyen diszkriminatív, azaz a már beoltott és nem beoltott emberek számára is ugyanolyan előnyöket nyújtana.

Ezzel a Bizottság célja, hogy azok is szabadon utazhassanak, akik valamilyen okból kifolyólag nem kaphatnak vakcinát – mert például túl fiatalok vagy várandósak – vagy még nem került rájuk a sor.

Ebben az esetben a tanúsítvány a személy negatív PCR-teszt eredményeit tartalmazná, vagy azt, ha már felgyógyult valaki a koronavírusból.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltásokkal beoltott emberek tanúsítványait a tagállamoknak automatikusan el kellene fogadniuk, míg az EMA által még nem engedélyeztetett vakcinák esetén az adott tagállam döntheti el, hogy azt elfogadják-e vagy sem.

Az Európai Bizottság  azt kívánja elérni, hogy a zöldigazolvánnyal az Európai Unión belüli szabad mozgást helyreállítsák.

Az igazolvány díjmentesen lesz elérhető, és azt a kiállító tagállam hivatalos nyelvén vagy nyelvein, valamint angolul állítják ki.

Amennyiben a tervezetet elfogadják, akkor az az unió minden tagállamára kötelező érvényű lenne a digitális zöldigazolvány.

Ugyanakkor az igazolvány elfogadása hosszú procedúra, hiszen a Bizottság javaslatát el kell fogadnia az Európai Parlamentnek, illetve az Európai Unió Tanácsának, ahol a tagállamok adott szakpolitikai területért felelős miniszterei ülnek.

A tanúsítványok csak a feltétlenül szükséges információt tartalmazzák majd (név, születési hely és idő, a vakcináról szóló releváns adatok, egyedi azonosító), a határátlépésnél pedig csak a dokumentum érvényességét és hitelességét fogják ellenőrizni.

Minden egyéb egészségügyi adat a digitális zöldigazolványt kiállító tagállamnál marad.

Amennyiben egy tagállam továbbra is karantént vagy tesztelést ír elő az uniós oltásigazolvánnyal rendelkezők számára, erről értesítenie kell az Európai Bizottságot és az összes többi tagállamot, illetve meg kell indokolnia az ilyen intézkedést.

Az igazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz – derült ki az uniós bizottság közleményéből.

(MTI, Azonnali.hu)
Címlapkép: MTI/Ujvári Sándor