Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A győri megyei kórház Covid-osztályán már több beteget ápolnak, mint amennyit az intézmény elbír

Ez a cikk több mint 3 éves.

A győri Petz Aladár Megyei Kórházban már több koronavírusos beteget ápolnak, mint amennyit fizikailag képes ellátni az intézmény, derül ki a GyőrPlusz magazin interjújából, amelyet dr. Jávor László igazgatóval készítettek.

Jávor a lapnak arról számolt be, hogy 360 beteg megfelelő ellátását jelezte maximumként, ám a hét közepére már 371 koronavírusos fekvőbetegük volt, akik közül hatvan fő szorult lélegeztetésre. Egy helyi hírportál, az ugytudjuk.hu még a héten közölte, hogy információik szerint a győri megyei kórházban ezzel hivatalosan is megdőlt az őszi betegrekord. A kórházigazgató Palkovics László államtitkárra hivatkozva arról is beszámolt: a becslések szerint még két héten át folyamatosan egyre több koronavírusos beteg lesz a kórházakban.

„Óriási a nyomás rajtunk. A második hullám novembri csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés. Ráadásul az oltások egy részét is a mi orvosaink adják be. Az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést. Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében”

-mondta az igazgató a GyőrPlusznak.

Információi szerint a megyei kórházban jelenleg kilenc koronavírusos gyermeket is ellátnak, hét főt a covid-osztályon, kettőt az intenzíven kezelnek. Egy tizenkét éves fiatalember pedig Budapestre kellett szállítaniuk, hogy speciális kezelést kaphasson.

Ahogyan a MedicalOnline is beszámol róla: a harmadik hullámban a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) már külön osztályt hoztak létre azoknak a gyermekeknek, akik úgynevezett „hosszú covidban” szenvednek, azaz akiknél a fertőzést követő 6-8 héttel, vagy akár tovább is elhúzódó, makacs és az életminőségüket jelentősen rontó tünetek maradtak fenn. Nullától tizennyolc éves korig várják a betegeket, az eddigi tapasztalatok szerint az elhúzódó betegség elsősorban az iskolás- és kamaszkorúakat érinti.

A tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok. Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni.

A fővárosban sem jobb a helyzet: az RTL Klub Híradó szerint a betegek szállításához egyszerűen nincsen elég mentős Budapesten, így komplett mentőegységeket kell felvezérelni, ezt az Országos Mentőszolgálat is megerősítette. A csatorna riportjában arról számol be egy vidéki mentődolgozó: csak ebben a hónapban plusz 40-50 órákat dolgoznak, és néha olyan extrém a terhelés, hogy csak a kötelező kétszer húsz percnyi pihenőidőre tudnak megállni egy-egy műszak alatt. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) ezért a héten nyílt levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez, Kásler Miklóshoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az egészségügyi szakdolgozókhoz hasonlóan egyszeri, béren kívüli juttatást kérjen az ágazat dolgozóinak a vírus frontvonalában végzett munkáért.

Címlapkép: MTI/Komka Péter