Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Béren kívüli juttatást kérnek a mentőápolók a kormánytól járványidőben nyújtott kitartásukért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordul a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), hogy rendkívüli juttatást kérjen a szakmában dolgozóknak a koronavírus-járvány miatti erőfeszítéseikért, derül ki a szervezet Facebook-posztjából. Tegnap a Független Egészségügyi Szakszervezet nevében tette ugyanezt Soós Adrianna, miután az új egészségügyi törvény ellenére is jelentősek a bérfeszültségek az ágazatban – erről mi is beszámoltunk.

Rendkívüli juttatást kértünk a Bajtársaknak ❗

🚑 Kusper Zsolt, a MOMSZ elnöke levélben fordult Orbán Viktorhoz és…

Közzétette: Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége – 2021. március 16., kedd

„Tisztelettel kérem a Miniszterelnök Úr közbenjárását, hogy a Kormány a mentő bajtársak munkájának elismerése mellett, megbecsülése jeléül – a lehetőségekhez mérten – a mentők napján egyszeri rendkívüli juttatásban részesítse a mentőápolókat, a mentőgépkocsi vezetőket, mentőorvosokat, mentőtiszteket, mentőtechnikusokat, mentésirányítókat és a támogató műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozókat. Számíthat a mentőkre és a mentők is számítanak Önre a jövőben is”

-írja a MOMSZ Facebook posztjában.

Ahogyan Dr. Kusper Zsolt, a szervezet elnöke is említi: Magyarországon alakult ki először a mentés szervezett formája, amelyet hagyományosan minden év május 10-én ünnepelnek a mentősök, viszont a járvány a tavalyihoz hasonlóan most sem teszi lehetővé, hogy normál keretek között köszönetet mondhassanak a dolgozók mindennapos készenlétéért és szakmai teljesítményéért.

A MOMSZ szerint így most a kormányon a sor, hogy soron kívül gondoskodjon a nagy kockázatot vállaló mentősökről, valamint a támogató munkakörben dolgozókról.

Az Országos Mentőszolgálat munkáját is orvos- és egészségtudományi hallgatók segítik, az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss közleménye szerint már naponta ötszázan. A mentőszolgálatnál októbertől februárig mintegy 26 ezer műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 hallgató, és csaknem 1000 egyetemistát vontak be a kórházi, klinikai tevékenységek támogatásába, áll a közleményben.

Jelenleg még bőven benne vagyunk a harmadik hullám felfutásában, ahogy ezt a ma reggel közölt járványadatok is mutatják: 4926 az új fertőzöttek száma, valamint elhunyt újabb 143 beteg. Az egészségügyi intézmények óriási nyomás alatt állnak, amit súlyosbít az új egészségügyi jogviszony miatt felmondott orvosok és ápolók által okozott létszámhiány.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán