Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Operatív törzs: a baloldali polgármesterek zavarkeltés helyett segítsék a háziorvosok munkáját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt 24 órában megdőlt a koronavírusban elhunytak számának rekordja Magyarországon: 195-en haltak meg. A korábbi, a második hullám alatt elért rekord 193 fő volt. A szerda reggel közölt többi adat is hasonlóan drámai képet fest, a lélegeztetőgépen kezeltek száma már 1128 fő, a kórházi betegek száma 10 284, és 3456 új fertőzöttet azonosítottak. A betegek átlagéletkora már csak 45 év.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóját György István, a Miniszterelnökség államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője nyitotta, aki főleg arról beszélt, hogy az ellenzék alaptalan hangulatkeltést művel az „Európai Unió egyik legsikeresebb” oltási programjával szemben. Ahogy már korábban számos kormánypárti politikus, György is hangsúlyozta, hogy

nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából, tehát a háziorvosok azzal kapcsolatos visszajelzései, hogy rendelőik nem alkalmasak a vakcinák beadására, nem megalapozottak.

Az oltási program menetét az államtitkár szerint az lassítja jelentősen, hogy az EU-s szerződések keretén belül nem érkeznek meg az ígért vakcinaszállítmányok.

György álhírnek nevezte, hogy egy háziorvosi rendelőbe nem érkezett meg az ígért vakcinaszállítmány – Késmárky András számolt be kedden az RTL Híradónak arról, hogy a hétre több mint száz páciensét hívta be ismétlőoltásra, mert arra számított, hogy összesen 130 adag AstraZeneca, illetve kínai Sinopharm érkezik a rendelőjébe, de ez végül nem érkezett meg, csupán 20 adag. „Ezzel szemben az a valóság, hogy minden aktív oltópontra megküldtük az oltandók listáját és az oltóanyagot” – jelentette ki ezzel kapcsolatban György.

Az államtitkár arra kérte a baloldali polgármestereket, hogy „zavarkeltés helyett érdemben is segítsék a háziorvosok munkáját. Egyesek külső oltópontokra szeretnék mozgatni a háziorvosokat, miközben nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából.”

Ezzel György minden bizonnyal a szombathelyi helyzetre utalt, ahol az önkormányzat a kormányhivatallal folytatott kezdeti, sikeresnek tűnő tárgyalásai után füstbe ment a városi oltópontok létrehozásának terve. Nemény András polgármester kedd este sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy napok óta nem sikerül elérnie a Vas megyei kormánymegbízottat, aki nem veszi fel a telefonját., így nem nyithatnak meg az önkormányzati intézményekben az oltópontok. Mindez annak ellenére, hogy szombathelyi háziorvosok már vasárnap nyílt levélben fordultak a kormányhivatalhoz, melyben állítják, hogy a rendelőik tömeges oltásra alkalmatlanok.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke hétfőn szintén egy nyílt levélben írt arról, hogy az oltási programmal súlyos problémák vannak, emellett „totális cenzúra van, a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt”. A 24.hu-nak nyilatkozó dunántúli MOK-vezető szerint pedig

„ha valaki a kormánymédiából tájékozódik, az azt szűrheti le, hogy bár van oltóhely és oltóanyag elegendő, az oltópontokon dolgozók és a háziorvosok töketlenkedése miatt nem sikerült beoltani mindenkit, aki eddig regisztrált.”

Egy erdőkertesi háziorvos egyenesen megtagadta, hogy a jelenlegi körülmények között behívja a pácienseit oltásra: Kiss Csaba a Telexnek elmondta, hogy a háziorvosi rendelőjének kialakítása nem megfelelő az oltások beadására, mert nincs elegendő hely, nem lehetne normálisan elkülöníteni a betegeket és az oltásra érkezőket. Így pedig „ vírus terjedését segítjük, nem pedig gátoljuk. De ha létrejönnének körzeti oltópontok, akkor én is beállnék oltani” – mondja Kiss.

Varga Zoltán, a DK képviselője szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy jelenlegi tudásuk szerint 600 ezer adag felhasználatlan vakcina van raktáron, és ebben a számításban a mai nap folyamán érkezett szállítmányok még nincsenek is benne. A DK azonnali választ követel a kormánytól arra, hogy „miért tartják vissza a vakcinát a háziorvosoktól.”

György István elmondta, hogy az eddig regisztrált 60 éven felülieknek több mint a felét már beoltották, a következő hetekben pedig a másik felükre koncentrálnak. A következő napokban az ő oltásukat folytatják a nemrég érkezett Pfizer és Szputnyik szállítmányokból,  egy héten belül nagyjából 276 ezer idős ember beoltására van elegendő vakcina. 20 ezer adagot a védekezésben részt vevők, például katonák és rendvédelmi dolgozók beoltására használnak fel.

Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília csupa rossz hírrel jelentkezett:

a tisztifőorvos elmondta, hogy minden járványügyi adatunk lassan túlszárnyalja a korábban regisztrált csúcsokat. Ezzel egyidőben kórházaink telítődnek, a mai nappal meghaladtuk a 10 ezer kórházban ápolt főt.

„Rendkívüli terhelésnek vannak kitéve intézményeink” – jelentette ki Müller, aki szerint most annyit tehetünk, hogy betartjuk a járványügyi intézkedéseket. Fiatalokat, és nem csupán krónikus megbetegedésben lévőket érint a szövődményes, akár súlyos állapotot előidéző fertőzés. Rossz hír még, hogy a szennyvizeinkben majdnem mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga.

Müller szerint mindenki arra kíváncsi, hogy meddig tart a járvány jelenlegi, agresszíven felfutó szakasza, de ezt egyelőre senki se tudja megmondani.

Az operatív törzs teljes mai tájékoztatóját itt lehet visszanézni:

Frissítés 2021.03.17. 14:00: 

A Fidesz közleményben reagált Varga Zoltán vakcinákkal kapcsolatos videójára. „A baloldal oltásellenes zavarkeltése most már odáig megy, hogy mások életét is veszélyeztetik” – írják.

„A magyar háziorvosoktól legfeljebb Brüsszel tartja vissza a vakcinákat, nem a kormány. A brüsszeli beszerzésből nemhogy több vakcina érkezik, hanem a hírek szerint még az ígértnél is kevesebb fog. Minden az országba érkező és oltható vakcinát kiszállítanak a háziorvosokhoz és a kórházi oltópontokra, ennek is köszönhető, hogy Magyarország második az uniós átoltottsági ranglistán. Annyit szállítanak ki, amennyi van. Csak az a vakcina nincs éppen még kiszállítva és eloltva, amely a második körös oltásra kell vagy még nem engedélyezett az alkalmazása, mert még hatósági vizsgálat alatt áll.”

Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu