Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „totális cenzúra” és a lakosság hiányos tájékoztatása nehezíti a háziorvosok munkáját a MOK megyei elnöke szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tovább nehezíti az egészségügy egyébként sem könnyű helyzetét, hogy a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető – írja a Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron megyei elnöke egy Facebook-posztban.

Dr. Szijjártó László szerint „totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják” a lakosságot, az egyik legnagyobb probléma ezért jelenleg a koronavírus elleni oltások szervezése.

A megyei MOK-elnök szerint szinte minden háziorvos jelzi, hogy „a lakosság félrevezetése” komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban.

A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégéken is oltanak, kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz, így őket támadják és teszik felelőssé a tapasztalt problémákért, illetve az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt.

Szijjártó ezért közölt néhány alapvető tényt az oltásszervezéssel kapcsolatban, mint például, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag, az oltandó személyeket pedig alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni. Az oltást végző háziorvosok nagyon gyakran sem adminisztratív, sem más logisztikai támogatást nem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez, az oltások központi elosztásánál pedig számos zavar észlelhető folyamatosan, ezért sokszor elmaradnak leszervezett oltások, illetve egy térségen belül sem logikus sorrendben zajlik az oltás:

egyes praxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanazon vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbakat is oltanak.

Szijjártó szerint emellett a különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismereteket nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvosokkal sem megismertetni.
„Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással „motiválják, ellentételezik”, ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét”
– írja, majd hozzáteszi:

minden nehézség ellenére sikerült sok embert már az eddig beadott oltásokkal védetté tenni, az oltások sok helyen zavartalanul és jó ütemben zajlottak.

„Az orvosi kamarának nem tiszte a politikusokat és pártjaikat megitélni. De talán nem követek el hibát, ha minden politikai erőt és médiáikat figyelmeztetem, hogy az egyoldalú tájékoztatás, a cenzúrázás, az egészségügyi ellátás hibáinak, hiányosságainak felismerését késlelteti, ami akár emberéletekbe is kerülhet és beláthatóan gátolja a minőség , a betegbiztonság javulását.”

– fogalmaz Szijjártó.

Nehéz hetek jönnek

Az operatív törzs mai tájékoztatása szerint „óriási sebességgel” halad előre a harmadik hullám emelkedő szakasza, egyre több a fertőzött, és sok fiatal is nagyon gyorsan súlyos egyészségügyi állapotba kerül.

Az elmúlt 24 órában 4926 új fertőzöttet azonosítottak, 500 fővel emelkedett a kórházban ápoltak száma, 1067-en vannak lélegeztetőgépen és 143 beteg elhunyt. A hosszú hétvégén összesen 1126-an kerültek kórházba.

Jelenleg 9844 embert ápolnak kórházban, és már nemcsak új kórtermeket, hanem új részlegeket kell megnyitni számukra – mondta Müller Cecília tisztifőorvos.

Arról is beszélt: Magyarország várja az oltóanyagot, de ennek  száma limitált, eddig 1 millió 347 ezer embert oltottak be itthon. A Pfizer vakcinájából 120510 adag érkezett a mai napon, ebből folytatják az idősek oltását, illetve a második körös oltások zajlanak majd, emellett 100 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezik szerdán, valamint AstraZenecát is várnak a héten, ebből azonban a cég előrejelzése alapján csökkentett mennyiség fog érkezni. Müller tájékoztatása szerint nő az oltási kedv, az oltásnak csak az oltóanyag mennyisége szab határt. A legfrissebb adatok szerint a lakosság 46,4  százaléka oltatná be magát, és 3 millióan regisztráltak már.

Müller arra is felhívta a figyelmet: ha valaki tüneteket észlel magán, azonnal forduljon a háziorvosához, mert koronavírus elleni gyógyszerek korai alkalmazásával az esetek egy részében megelőzhető, hogy valaki kórházba, illetve intenzív osztályra kerüljön.

A szennyvízben mért adatok alapján a járvány további növekedésére kell számítani a következő hetekben, az új variánsok teljesen megváltoztatták a járványügyi görbét. Müller szerint nagyon nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van. A jelenleg érvényben lévő korlátozások március 22-én vesztik hatályukat, ezek esetleges meghosszabbításáról valószínűleg a hét második felében várható bejelentés.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi