Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szombathelyi háziorvosok is követelik az oltópontok megnyitását, a kormányhivatal hárít

Ez a cikk több mint 3 éves.

Önkormányzati ingatlanokat jelölt ki ideiglenes oltópontoknak Nemény András, Szombathely ellenzéki városvezetője (Éljen Szombathely!) hét elején a helyi kormányhivatallal egyeztetve, sőt még önkormányzati dolgozókat is rendelkezésre bocsájtott az adminisztráció és a telefonálgatás lebonyolítására.

A kezdetben olajozottan működő együttműködés azonban csütörtökön rejtélyes okokból leállt, amikor az addig készséges kormányhivatal vezetője, Harangozó Bertalan nem jelent meg a leegyeztetett helyszínbejáráson, amire viszont szükség van az oltópontok megnyitásához.

Harangozó Bertalan nem csak, hogy meg se jelent, de utána a telefont se vette fel Nemény hívásaira, hogy megmagyarázza a távolmaradást. Miután a sajtót is megjárta a különös eljárás, a kormányhivatal közleményt adott ki, melyben az ellenzéki polgármestert azzal vádolták, hogy „egyetlen embert sem adott az adminisztrációs feladatok ellátására”, valamint, hogy „zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban.”

A zavarkeltés mibenlétéről a jelek szerint különvéleménnyel rendelkező kormányhivatal szerint továbbá „az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak.”

Ennek némiképp ellentmond az a nyílt levél, amit a helyi háziorvosok írtak vasárnap, melyben követelik az újonnan felállított oltópontok mielőbbi megnyitását:

„Állítjuk és bizonyítjuk, hogy szándékainkkal teljes mértékben megegyezik az a törekvés, mely szerint a város közintézményeiben kialakítandó oltópontokon valósuljon meg minél több szombathelyi lakos Covid-19 elleni védőoltása. Háziorvosi rendelőink tömeges oltásra alkalmatlanok”

– áll a polgármester által közzétett levélben, így tehát kérdés, hogy kinek van igaza azzal kapcsolatban, hogy elegendőek-e a jelenlegi kijelölt oltópontok az egészségügyi intézményekben.

És akkor eljött az igazság pillanata:

„Szombathely Megyei Jogú város háziorvosainak nyílt levele

Melyben állítjuk és…

Posted by Dr. Nemény András on Sunday, 14 March 2021

 

A háziorvosok szakmai elkötelezettségükre, hivatástudatukra és meggyőződésükre hivatkozva fogalmazták meg levelüket:
„Szakmai elkötelezettségünk, hivatástudatunk és meggyőződésünk arra kötelez, hogy a város által biztosított, berendezett, és csak a tisztifőorvos általi jóváhagyásra váró oltóközpontok megnyitását kérjük. A Szombathely város vezetése által kialakított helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, zsúfoltság kialakulása nélkül, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve olthassunk, a leggyorsabb ütemben, ahogy azt a rendelkezésünkre bocsátott vakcinák mennyisége lehetővé teszi.
E lehetőség mielőbbi biztosítása valamennyi felelősséggel gondolkodó döntéshozónak kiemelt és közös érdeke kell legyen, hátráltatása ellentétes az állampolgárok egészségéért való felelősségvállalás elvével!”
Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője Facebook-oldalán szombaton Hende Csabának, a térség parlamenti képviselőjének intézett felhívást tett közzé, amelyben így fogalmaz:
„Ha maradt tisztesség Hende Csabában és a Fidesz-frakció tagjaiban, akkor felhívják Harangozó Bertalant, aki párttársainak talán felveszi majd a telefont, és elmondják, hogy kicsinyes viselkedésével az emberek egészségét veszélyezteti.
Mert az nem lehet, hogy csak azért gátoljon valamit a kormány helyi megbízottja, mert az megmutatná, hogy Nemény András alkalmas és jó vezetője Szombathelynek.
Ha ez mégis így lenne, akkor kiderülne: Hende Csabának és a Fidesznek fontosabb a pártpolitikai haszonszerzés, mint az emberek egészsége.”

Az országban egyedülálló módon szervezte meg a háziorvosok által történő tömeges oltást a Nemény András polgármester…

Posted by Ungár Péter on Saturday, 13 March 2021

(ugytudjuk.hu)
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán