Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mianmari árnyékkormány szerint a népnek meg kell nyernie az ellenállást

Ez a cikk több mint 3 éves.

Manh Vin Khaing Than, a mianmari katonai puccs által elűzött parlamenti képviselők árnyékkormányának megválasztott vezetője Facebookon szólt a nyilvánossághoz. Elmondta, az embereknek muszáj megnyerniük az ellenállást a katonai kormánnyal szemben, ő és az árnyékkormánya pedig abban fognak segíteni, hogy a tüntetők jogi úton is meg tudják védeni magukat.

A Nemzeti Liga (NLD) ideiglenes vezetőjének megválasztott politikus a február elsejei katonai puccs óta a párt többi tisztségviselőjével együtt kényszerült rejtőzködésbe.  A közösségi oldalán Mahn Win Khaing Than úgy fogalmazott, „ez nemzetünk legsötétebb pillanata, de a hajnal már közeledik”. Az elüldözött parlamenti képviselőkből alakult árnyékkormány (CRPH)  nevében elmondta, hogy igyekeznek olyan törvényeket meghozni, amelyek megfelelő biztonságot tudnak nyújtani az embereknek arra, hogy megvédjék magukat. Bejelentették, hogy szövetségi demokráciát kívánnak létrehozni, és a vezetőik találkoztak a legnépesebb etnikai fegyveres szervezetekkel, amelyek nagy területeket ellenőriznek szerte az országban. Egyesek támogatásukról biztosították az árnyékkormányt.

A katonai rezsim, vagyis a junta szerint a CRPH „törvénytelen szervezetnek” minősül és minden olyan ember, akinek köze van hozzá árulással vádolható, melyet akár halálbüntetéssel is sújthatnak.

A helyi média és a szemtanúk beszámolói alapján legalább 13 ember halhatott meg a szombati tüntetések folyamán, amivel a tegnapi az eddigi legvéresebb nap lett a katonai puccs óta tartó zavargásokban. Csak Mandalajban, Mianmar fővárosában  5 embert öltek meg a lövedékek, és többen megsebesültek mikor  a rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre. Mjat Thu, mandalaji aktivista szerint a milíciák úgy viselkednek, mintha háborús övezetben lennének a fegyvertelen civilek ellen, írja a Guardian. Az áldozatok között egy 13 éves gyermek is szerepel. A tüntetések vasárnap is folytatódtak, az emberek „Nem fogadjuk ez a katonai puccsot” táblákkal vonultak az utcára.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a Tatmadaw február elsején vette át a hatalmat a megválasztott kormányzattól, Aung Szan Szú Kji kormányfőt pedig hamis vádakkal őrizetbe vették. A zavargások azóta is folyamatosak a Délkelet-ázsiai országban, a tüntetők pedig a kormányfő szabadon engedését követelik. Február vége felé a zavargások egyre erőszakosabbá váltak. A rendőrök többször is belelőttek a tömegbe, hol gumilövedékkel, hol éleslőszerrel, valamint villanó gránátokkal is oszlatták a tömegeket.

A Politikai Foglyokat Segítő Egyesület szerint eddig közel 80 halálos áldozata lehet a tüntetéseknek, valamint 2100 embert tartóztattak le.

Többen a közösségi médián szólítják fel az embereket a tüntetésre Phone Maw halálának évfordulója alkalmából. A tanulót 1988-ban lőtték agyon a biztonsági erők a Rangoon Műszaki Intézet kampuszán.

(Guardian)
Címlapkép: Myanmar Now, Twitter