Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Legalább hét tüntető meghalt, miután a rendőrség tüzet nyitott rájuk Mianmarban

Ez a cikk több mint 3 éves.

A mianmari rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre Rangoon több pontján vasárnap,  ezzel politikai és egészségügyi források szerint legalább hét ember életét kioltva, és többeket megsebesítve.

A mianmari főváros több pontján gyülekező, katonai puccsisták ellen tüntető tömegeket a rendőrség a hadsereg alakulatainak segédletével már a korai órákban oszlatni kezdte: hang- és villanógránátokkal, könnygázzal és levegőbe leadott lövésekkel próbálkoztak, majd miután a demonstrálók ezek ellenére is kitartottak, belelőttek a tömegbe éles lőszerrel.

 

A sebesülteket a tüntetők megpróbálták ellátni, többeket kórházba szállítottak. Egy mellkaslövést ért ember kórházban hunyt el, rajta nem tudtak segíteni az orvosok. Egy nő szívrohamot kapott, mikor a tanárok tüntetését lerohanták a rendőrök, villanógránátokat szórva közéjük.

A rangooni tüntetők a rendőrséggel és a hadsereggel folytatott utcai harcok során több defenzív taktikai megoldást is átvettek a hongkongiaktól: betonelemekből, téglákból és fémkordonokból építettek ki több csomópontnál védelmi állásokat, ezek jelentősen lelassítanak egy-egy rohamot a rendőrség részéről.


Az államcsíny után is maradtak olyan mianmari állami vezetők, akik szembeszegültek a katonai rezsimmel. Az ország ENSZ-nagykövete, Kjav Mo Tún akit még a választott kormány nevezett ki, szombaton a nemzetközi közösség segítségét kérte, és azt, ítéljék el a puccsot, és lépjenek fel a mianmari hadsereg ellen. Bejelentése után nem sokkal a rezsim által ellenőrzött állami televízió be is jelentette Tún leváltását, mivel „visszaélt a pozíciójával és hatalmával.”

Az eltávolított és bebörtönzött Ang Szan Szu Kjí, az addig kormányzó Nemzeti Liga vezetője és az ország elnöke eközben párttársai szerint ismeretlen helyre került eddig fenntartott házi őrizetéből. A puccsista katonai rezsim bírósága Szu Kjít azzal vádolja, többek között, hogy visszaélt hivatalával, amikor „illegálisan importált walkie-talkiekat” Mianmarba. Ezenkívül pártját megalapozatlanul választási csalással vádolta, miután győztek a választáson, ezek után vették át a hatalmat az országban.

Mianmari misszióban lévő külföldi diplomaták, így az EU, az USA, Kanada és az Egyesült Királyság követei közös állásfoglalást tettek közzé pár hete, ebben aggodalmuknak adnak hangot az országban tapasztalható politikai elnyomással kapcsolatban:

„Felhívjuk a biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak a legitim kormány megdöntése ellen tüntető demonstrálók és civilek elleni erőszak alkalmazásától. Támogatjuk Mianmar népének küzdelmét a demokráciáért, a szabadságért, a békéért és a jólétért. A világ figyel.”

(Reuters)