Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyilvános a Momentum teljes előválasztási programja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bemutatta előválasztási programját a Momentum és miniszterelnök-jelöltjük, Fekete-Győr András is, derül ki a párt közleményéből. A teljes program – amely az Új Magyarország Terv nevet viseli – itt érhető el.

A  DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös megegyezése alapján az ország mind a 106 választókörzetében előválasztást tartanak majd, „ugyanis szeretnék, ha a tárgyalóasztal helyett a választók kezében lenne a döntés arról, hogy kiket tartanak alkalmasnak a Fidesz legyőzésére”.

Az előválasztáson nem csak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, nekik viszont jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni majd a parlamenti munka során. A több hetes folyamat idén augusztusban indul, az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022. áprilisáig betöltik a 18. életévüket – így tehát az előválasztáson a 18 év alattiak is szavazhatnak.

Fekete-Győr András – akit a párt február végén nevezett meg miniszterelnök-jelöltjeként – a bemutató során beszámolt az Új Magyarország Terv fő pilléreiről, amelyek

  • az oktatás megújítása „finn példa alapján”,
  • az egészségügy brit mintára történő átalakítása,
  • a zöld Magyarország megteremtése,
  • a családok egyenlőségének biztosítása,
  • a négy napos munkahét bevezetése,
  • illetve a a Magyarország-részvény, a rugalmas nyugdíj és az euró bevezetése.

A párt teljes programbemutatója teljes egészében itt nézhető vissza:


A párt több tagjai is beszámolt programtervezetéről. Vajda Viktória, a Momentum családpolitikusa „apahónapok” bevezetéséről beszélt, amely lehetővé tenné, hogy a GYED 14 hónapjából 3 a másik szülőnek járjon, Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és elnökségi tagja a tankötelezettség 18 évre való visszaállításáról beszélt, illetve arról, hogy a digitális készségek fejlesztéséhez minden 10 éven felüli diáknak laptopot vagy tabletet kell biztosítani.

A párt gazdaságpolitikusa, Ilyés Márton a rugalmas nyugdíj bevezetéséről, a 4 napos munkahét elérhetővé tételéről, a Magyarország-részvényről beszélt, Havasi Gábor egészségpolitikus és a Főváros a Főváros egészségügyi tanácsnoka pedig elmondta, hogy a várólisták csökkentésének céljából brit és német példára a magánszolgáltatókat is bevonnák az állami betegellátásba, ezzel is lehetővé téve, hogy a hiányterületeken az állam szabályozott, szerződéses keretek között kapacitást vásároljon a magánellátóktól. A szűrővizsgálatok számának növelése érdekében pedig államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Az európai jogállam felépítéséről dr. Szigeti Flóra jogász beszélt, aki elmondta: 2 ciklusban maximalizálnák a miniszterelnöki mandátumot, és emellett bevezetnék a közvetlen köztársaságielnök-választást is. Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa a kultúra szabadságának fontosságáról beszélt: céljuk, hogy visszaadják a a helyi közösségeknek a saját színházaikat, illetve bevezetnék a kulturális közszolgálati jogviszonyt is.

Naszádos Zsófia külpolitikai szakértő elmondta: a kormányváltás után felszámolnák az országot behálózó orosz és kínai befolyást, és azonnali, teljes körű átvilágítást hajtanának végre a nemzetbiztonságilag kiemelt jelentőségű intézményeben, itthon és külföldön is, emellett bezáratnák az orosz titkosszolgálat által irányított Nemzetközi Befektetési Bank budapesti kirendeltségét, és kitiltanák a kínai cégeket a magyar telekommunikációs hálózatok építéséből. Lőcsei Lajos, a Momentum romapolitikájáról számolt be: a párt a legfontosabbnak az oktatási szegregáció és a cigányellenes uszítás felszámolását, illetve roma színházak és múzeumok létrehozását, a közszférában munkát vállaló romák támogatását tartja. Urfi Máté a Momentum zöldpolitikájával kapcsolatban elmondta: 2050-re karbonsemlegessé tennék Magyarországot, illetve évente legalább 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését és legalább 50 ezer új lakossági napelemes rendszer kiépítését tervezik.

Arról, hogy miért hasznos előválasztást tartani, pénteken közöltünk véleménycikket egyik rendszeres szerzőnktől, Szűcs Zoltán politológustól.

Címlapkép: Momentum Mozgalom / Facebook