Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fekete-Győr Andrást javasolja a Momentum miniszterelnök-jelöltnek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Fekete-Győr András pártelnök mellett Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők, valamint a párt színeiben, egyéni körzetekben induló Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők vettek részt azon az online eseményen vasárnap, ahol a Momentum

Fekete-Győr András pártelnököt nevezte meg a párt közös miniszterelnök-jelöltjének.

Az ellenzéki pártok tavaly év végén állapodtak meg hivatalosan is a 2022-es választásokon állítandó közös listáról, ezzel is „kifejezve a nemzet egységét, amely egyszerre hozhatja el a kormány- és korszakváltást Magyarországra”, ahogy az összefogásban érintett pártok (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és Párbeszéd) közleménye fogalmazott.


A pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái nevű dokumentumot is, amely szerint a szövetség célja, hogy egy független, élhető és büszke Magyarországot teremtsenek.

A dokumentumot elfogadó pártok ezzel többek közt azt vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményekben, valamint nem játszottak össze a Fidesszel – „azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, sem bértámogatást nem nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét”.

A pártelnökök amellett is hitet tettek, hogy megakadályozzák, hogy a hatalom egymás ellen fordíthassa a lakosságot, helyette pedig a jólét, a társadalmi béke megteremtése, a közélet megtisztítása, a jogállamiság helyreállítása és a múlttal való szembenézés mellett teszik le a voksukat, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

„A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket és ez a felelősség pedig erősebb mindennél”

-írják.

A kormánytöbbségi kétharmad december 15-én szavazta meg a választási törvény módosítását, amely megnehezíti az országos listaállítás feltételeit és amelynek értelmében 9 helyett már 14 megyében, a korábbi 50 helyett legalább 71 egyéni jelöltet kell rajhoz állítani ahhoz, hogy egy párt megkaphassa az országos lista után járó több százmillió forintos kampánytámogatást. Így az ellenzéki koordináció lehetőségei megszűnnek: egy vagy legfeljebb két listát állíthatnak, kölcsönös visszaléptetésekkel pedig nem működhetnek együtt.

TASZ elemezése szerint a módosítás ezzel lényegében kényszerpályára terelte az ellenzéket, cserébe viszont nem orvosolja a korábbi törvény valódi hiányosságait.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor