Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább szigorítja a kormánytöbbség az országos listaállítás feltételeit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Átment az Igazságügyi Bizottságon a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslat, amely szigorítja az országos listaállítás feltételeit, írja a Telex Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő, a bizottság tagjának információja alapján. A kormánypárti képviselők egyhangúlag, 8 igen szavazattal támogatták a javaslatot, a jelenlévő 4 ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Ahogy arról korábban a Mércén is beszámoltunk: november 10-én, kedden éjfél előtt néhány perccel, a kijárási tilalom érvénybe lépése előtt nyújtott be módosító javaslatot a választási törvényhez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ez 27-ről 50-re emelte volna az országos listaállításhoz szükséges egyéni választókerületi indulást egy párt számára. Most Volner János független képviselő nyújtott be módosítót, amely ezt a feltételt tovább szigorítaná.

A javaslat jelenlegi formájában kiköti, hogy az országgyűlési választásokon pártlistát csak olyan párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Parlament elé kerülő választási törvénymódosítást ebben a formában megszavazza a kétharmad, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson. Emellett több kis párt sem lesz képes országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben jelöltet ne indítana.

A javaslat benyújtása utáni, november 12-i Kormányinfón Gulyás Gergely még azt nyilatkozta: a jelenlegi választási és kampányfinanszírozási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kamupártok tekintetében, a módosításnak szerinte semmi köze nincs az ellenzéki pártok közös indulásához, őket semmilyen módon nem érinti.

Az ellenzéki pártok idáig azt jelentették be, hogy minden országgyűlési egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak, és sok helyen ennek kiválasztására előválasztást is fognak tartani. A közös lista állításáról és általánosságban a listák kérdéséről eddig hallgattak, ugyanis a pártok között és azokon belül sincs egyetértés a közös lista-külön lista kérdésében. Ez a választási törvénymódosítási javaslat viszont most eldönti helyettük a kérdést, nehéz elképzelni ugyanis, hogy ilyen magas küszöb mellett egynél több listát tudnának állítani.

A TASZ részeletes elemzése a választási törvény módosításáról itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán