Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: a választási törvény módosítása nem érinti az ellenzéki pártokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A napi adatokból is jól látszik, hogy indokoltak voltak a járvány terjedése ellen hozott radikálisabb szigorítások. A második hullám lényegesen súlyosabb, de Magyarország felkészültebben áll a járvány jelentette kihívások elé: van elég intenzív ágy és lélegeztetőgép, az egészségügyi dolgozók pedig erőn felül dolgoznak. Nehéz a szabályok betartása, de remélhetőleg a most következő 30 nap után sokkal könnyebb napok jönnek, és az egészségügy is kibírja a terhelést – kezdte a mai kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter a napokban kormánypárti politikusok által benyújtott törvényjavaslatokkal kapcsolatban közölte: az első és legfontosabb, hogy most az élet alapvető rendje változik meg, de a munkavállalást semmilyen tekintetben nem korlátozza a kormány. Ha pedig a kormány elvárja az állampolgároktól, hogy ebben a nehéz helyzetben is dolgozzanak, ez alól a parlamenti képviselők sem kivételek, nekik is végezniük kell a munkájukat – ezért is nyújtottak be a napokban egy sor törvényjavaslatot, illetve a legújabb alkotmány-módosítást.

A választási törvény módosításával kapcsolatban Gulyás leszögezte, a jelenlegi választási és kampányfinanszírozási szabályok visszaélésekre adnak lehetőséget a kamupártok tekintetében, a módosításnak szerinte semmi köze nincs az ellenzéki pártok közös indulásához, őket semmilyen módon nem érinti. A módosításra elmondása szerint azért van most szükség, mert a 2022-es választás előtt még 2021 januárjáig van erre lehetőség. A javaslat alapján a választási törvény úgy módosul, hogy csak olyan párt állíthat listát, amely legalább 50 egyéni választókerületben saját jelöltet állít. Korábban ehhez elegendő volt 27 választókerületben jelöltet indítani.

Az orvosok béremelésével, illetve jogviszonyával  kapcsolatban kijelentette: nem módosítják a törvényt, a Magyar Orvosi Kamara javaslatait figyelembe véve, rendeleti úton döntenek a kérdéses ügyekben, így például az orvosok másodállásáról és a kirendelésről.

Mivel hamarosan dönteni kell ezekről, Gulyás szerint hamarosan tárgyalni fog a kormány a Magyar Orvosi Kamarával.

Az egyedülállók örökbefogadásának alaptörvényi szigorításával kapcsolatban a miniszter arról beszélt, természetes, hogy a jogszabály azokat a házaspárokat részesíti előnyben, akik gyermeket szeretnének örökbefogadni. Mindig vannak kivételek, de általánosságban egy gyerek testi-lelki egészségét az segíti, ha van édesanyja és édesapja – mondta.

Szóba került még a közpénz definíciójának módosítása is, ami szintén alaptörvény-módosítást igényel: Gulyás szerint egyértelmű igény volt erre a magyar joggyakorlatban, de ezzel semmilyen módon nem szűkül a definíció.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: a koronavírus elleni vakcina mindenki számára ingyenes és önkéntes lesz, az egészségügyi dolgozóknak sem lesz kötelező.

Jelezte azt is: az első hullámban bevezetett rendkívüli jogrendhez hasonlóan ezúttal is meghosszabbítja a kormány minden lejáró okmány határidejét (ez különösen fontos például az otthonápolási díj, illetve a rokkantnyugdíjak megítéléséhez szükséges felülvizsgálatok miatt).

Arra a kérdésre, hogy miért nem szigorított a kormány hamarabb és fokozatosabban, Gulyás csupán azt a választ adta, hogy az ágykapacitások, az orvosok és az ápolónők képesek lesznek kibírni a nyomást.

Gulyás emellett belengette azt is, hogy a kormány hamarosan döntést hozhat a digitális oktatásban résztvevő tanárok és diákok ingyenes internet hozzáféréséről, az iparkamara által javasolt iparűzési adó felfüggesztésével kapcsolatban pedig közölte: már eljutott a kormányhoz, de még nem döntöttek róla.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán