Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás szerint egy percre sem állt le az oltási program, a Telex információi szerint olyanok is megkapták a vakcinát, akik nem is regisztráltak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Jövő szerdáig még további 400 ezer embert tudnak majd beoltani a koronavírus ellen Magyarországon, közölte Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában ma reggel, írja a HVG. Ugyanebben a műsorban Müller Cecília országos tisztifőorvos azt nyilatkozta: csak a bejelentett kéthetes zárással szakítható meg a fertőzési lánc, védőoltások beadásának folytatásával pedig a betegségre fogékonyak számát tudják csökkenteni.

A mai napra újra megugrott a beazonosított fertőzöttek száma: a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal szerint 6201 új beteget regisztráltak, illetve elhunyt 108 fő. Eddig összesen 981 401 főt oltottak be, közülük 307 573 fő már a második oltását is megkapta.

Gulyás a rádióban kiemelte: „Magyarország májusig 3,5 millió emberrel többet tud beoltani, mint azok az országok, amelyek csak az Európai Unió által szállított vakcinákra építik a védekezésüket”, célozva az itthon használt keleti vakcinákra. A miniszter szerint a sajtóban megjelentekkel ellentétben az oltási program egy percre sem állt le: a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik majd a regisztráltak oltása a Sinopharm, a Moderna és a Pfizer vakcináival. Egyedül az AstraZeneca-vakcinával való oltást függesztették fel, ám a jövőhét második felében ebből is kapnak majd az emberek.

Gulyás a kínai vakcinát (Sinopharm) az egyik legjobb, „a mutánsok ellen talán legnagyobb védelmet nyújtó oltóanyagnak” nevezte, hozzátéve, hogy az oltásellenes álláspont ellentétes Magyarország érdekeivel, természetesen a gazdaság újraindítása miatt.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília már úgy fogalmazott: jelenleg „heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal”, főképp az új mutánsok miatt a harmadik hullám rendkívül erőteljesen zajlik, egyre több fertőzöttet regisztrálnak és egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre is. Ez a dinamikus emelkedés pedig azt üzeni a járványügyi szakembereknek, hogy a korábban bevezetett intézkedések már nem elegendőek, újakra van szükség.

A miniszter nyilatkozatával szemben a Telex ma hajnalban arról számolt be: a hétvégére szervezett tömeges oltások során olyan kaotikus helyzet alakult ki, hogy még azok is kaphattak vakcinát a kórházi oltópontokon, akik nem csak, hogy nem voltak krónikus betegek, de sms-ben sem kaptak értesítést.

Ahogyan arról tegnap mi is beszámoltunk a Mércén: annak ellenére, hogy a kormány hivatalosan is lemondta a káoszba fulladt, 70 ezer embert (18-60 éves krónikus betegek) érintő, tömeges oltási programot, a közösségi média oldalakon mégis többen arról számoltak be: ha megjelentek az oltópontokon, mert például valamiért nem értesültek arról, hogy elhalasztják a programot, mégis megkapták az oltást.

A Telex egyik középkorú olvasója arról számolt be a lapnak, hogy nincsen krónikus betegsége, nem regisztrált az oltásra, ezért természetesen sms-t sem kapott arról, hogy a hétvégén beoltanák, ennek ellenére szombaton reggel megnézte, hol vannak oltópontok, és délelőtt megpróbált bejutni az egyik kórházba, amely kongott az ürességtől.

A konkrét regisztrációnál persze kiderült, hogy nincsen rajta a listán, majd arról is kikérdezték, hogy kapott-e sms-t – mondta, hogy nem, ezért nem is oltották be. Az olvasó ekkor viszont átsétált egy közeli kórház másik oltópontjára, ahol szintén bevallotta, hogy nem regisztrált, de mégis oltatna. Itt viszont feltelefonáltak valakinek, aki közölte: innentől minden megjelentnek lehet oltást adni.

„Egyszer csak jött valami kórházigazgató-szerű, és közölte a váróteremben, hogy beoltanak mindenkit. Be is oltottak. Teljes káosz volt. De ezzel együtt nem volt tömeg. Hát így lettem én regisztráció és krónikus betegség nélkül beoltva.”

-foglalta össze az esetet az olvasó.

Egy másik olvasó arról számolt be a Telexnek: az egyik oltóponton egy ember azt ajánlotta nekik, hogy a behívó sms-éről ad nekik egy képernyőképet telefonjukra, és azt bemutatva ők is megkaphatják az oltást. Így is tettek – és annak ellenére megkapták az oltást, hogy egyikük sem volt a hétvégére hivatalosan behívva.

Müller Cecília egyébként arról is beszélt, hogy az oltási regisztrációnál megadott adatokat a 1818-as telefonszámon lehet javítani, pontosítani, és kérte is, hogy ezzel éljenek azok, akik korábban téves adatot közöltek. Kiemelte, ez azért nagyon fontos, hogy valóban el tudják érni az oltást kérőket, és minél előbb el tudják nekik juttatni a védőoltást. Jelezte: az [email protected] címen levélben is lehet jelezni az adatok módosítását.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd