Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tragikus a szociális szektorban dolgozók helyzete

Ez a cikk több mint 3 éves.
A szociális dolgozók pusztán 4 százaléka kapott százszázalékos táppénzt, ha megfertőződött a munkahelyén,

46 százalékuk pedig  semmit nem kapott a koronavírus-járvány alatti helytállásáért

– derül ki a Lehet Más a Politika (LMP) párthoz kötődő Ökopolisz Alapítvány felkérése készített felmérésből, amelyet a Népszava ismertetett.

 

Gyarmati Andrea szociológus január 27-e és február 8-a között, több mint 1300 fős mintán végzett reprezentatív kutatásából lehet tudni azt is, hogy szociális ágazatban dolgozók 28 százaléka esett át február elejéig a koronavírus-fertőzésen. A betegségük ideje alatt vagy semmilyen vagy csak nagyon szerény juttatást kaptak.

A fizetés 60 százalékát nyújtó táppénzen volt 58 százalékuk, több mint ötödük pedig inkább a fizetett szabadságából vett ki napokat, hogy ne veszítse el a bére egy részét.

A kutatásból kiderül, hogy a szociális dolgozók 15 százaléka „hol így, hol úgy oldotta meg a helyzetet”,

míg 2,2 százalékuk se bért, se táppénzt nem kapott a karantén alatt, miközben a fizetésük egyébként sem magas.

A kutatás szól arról is, hogy a megkérdezettek 8 százaléka többször tapasztalta, hogy igazoltan fertőzött, de tünetmentes kollégáikat beosztották például a fertőzött és elkülönített gondozottak mellé. Kiderült az is, hogy a szociális ágazatban tevékenykedőknek mindössze 36 százaléka dolgozik olyan munkahelyen, ahol folyamatosan tesztelnek.

„Gyarmati Andrea kutatása igazolja, hogy 46 százalékuk semmit nem kapott az elmúlt év helytállásáért, pénzbeli elismerés mindössze 22 százalékuknak jutott nagyon eltérő összegben” – ismerteti a drámai helyzetet a Népszava.

A felmérés arról is szól, hogy a szociális szektorban dolgozók ötödének most több ember ellátásáról kell gondoskodni, mint a járványt megelőzően. Főként a szociális alapellátásban nőtt a létszám, mert a családsegítők feladata lett a településen élő idősek ellátása is.

A kutatás időszakában a megkérdezettek 10 százaléka mondta azt, hogy megkapta a védőoltást, de az is kiderült, hogy a szociális szféra munkavállalóinak negyede nem is akarja beadatni a vakcinát, 20 százalékuk pedig még hezitált.

Mindössze 16 százalékuk fogadna el bármilyen oltóanyagot, 29 százalékuk pedig csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinát engedné beadni.

Tavaly novemberben több aláírásgyűjtés is indult a szociális területen dolgozók béremeléséért: a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének és a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezetének november 12-én (a szociális munka világnapján) indított petícióját eddig több mint 8000-en írták alá.

Nemrég számoltunk be arról is, hogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a múlt év végén többször is levélben fordult Kásler Miklóshoz a szociális munkások bérkiegészítése érdekében, azokra azonban semmilyen válasz nem érkezett.

Pedig a csaknem 80 százalékban a garantált bérminimumért (ez 2020-ban bruttó 211 ezer forintot tett ki) dolgozó szociális ágazati dolgozóknak mindenképp jól jönne legalább az egyszeri jutalom, de – ahogy azt a szakszervezetek már évek óta hangoztatják – a teljes szektor béreinek rendezésére is óriási szükség volna, hiszen azok 13 éve változatlanok.

(Népszava, Mérce)

Címlapkép: Pixabay