Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Péntektől vörös kód jelzés lép életbe: figyeljünk embertársainkra!

Ez a cikk több mint 3 éves.

A várható rendkívüli hideg miatt pénteken tíz órától lép életbe, s előreláthatólag szerdáig érvényben is marad a vörös kód jelzés, amely szerint valahány bentlakásos szociális intézménynek fogadniuk kell a hajléktalan embereket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet.

A legutóbbi hideghullám alkalmával Debrecenben hőszigetelt konténereket állított fel, Pécsett krízisautó járta az utcákat éjjel is,  Nagykanizsán pedig a Magyar Vöröskereszt „iglukat” alakított ki az utcán azok számára, akik nem akartak intézményben éjszakázni.

Hőszigetelt „igluk” Nagykanizsán hajléktalan emberek számára. / Forrás: képernyőfelvétel az atv.hu híradójából.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) januárban megjelent jelentése szerint

csak október eleje és január vége között 89 embertársunk vesztette életét kihűlés miatt. Az áldozatok többsége a szervezet szerint fűtetlen lakásokban vesztette életét, illetve kórházba szállítás közben.

Az MSZF jelentése szerint vidéken haltak meg a legtöbben: míg a kis településeken nőtt az elhalálozások száma, a fővárosban mérséklődött.

Legutóbb több hajléktalan embereket segítő szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy hideg mellett most az is fokozott veszélyt jelent az utcán élők számára, hogy az éjszakai kijárási tilalom miatt kevesebben járnak az utcán, így kevesebb figyelem irányul a kint éjszakázókra, tehát kisebb az esélye, hogy segítséget kapjanak.

„A vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét”,

kérte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. A telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon érhetők el.

Ugyanakkor érdemes észben tartani az AVM ajánlásait is:

Életet menthetsz, ha odafigyelsz a következőkre:

  • Ha elhanyagolt, rossz állapotban lévő hajléktalan embert látsz, ne gondold rögtön, hogy részeg! Próbáld meg kideríteni, hogy nincs-e egészségügyi problémája, nem szorul-e segítségre.
  • Ha sürgős egészségügyi problémával küzdő hajléktalan embert látsz, hívd ki a mentőket. Lehetőleg várd meg őket és győződj meg róla, hogy ellátják, illetve kórházba szállítják az illetőt.
  • Ha krízishelyzetben látsz hajléktalan embert, hívd a regionális diszpécserszolgálatot (lásd alább)!
  • Télen egy forró tea is nagyon sokat segít a hideg átvészelésében!

Mikor hívd a diszpécsert?

  • Ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekszik takaró és alatta lévő karton nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás).
  • Ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér; de nem tudod, milyen típusú segítségre lenne szüksége.
  • Ha a környezetedben élő fedél nélkül élő ember a szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel mikor szokott, egész nap fekszik).
  • Információra, segítségre van szükséged, mert te, családtagod, barátod, rokonod, ismerősöd hajléktalanná vált, vagy ennek veszélye fenyegeti.

Ha telefonálsz, erre figyelj:

  • Add meg a pontos címet, vagy ennek hiányában a helyszín megközelíthetőségét;
  • Mondd el, mit tapasztalsz (földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik stb.);
  • A bejelentett személy neme, kora, amennyiben tudomásod van róla, esetleg neve;
  • Ha megszólítod a hajléktalan embert, kérdezd meg, milyen segítségre van szüksége;
  • Amennyiben a helyszínen tudsz maradni, vagy vállalod, hogy a helyszín felkutatásában további információkat adsz a diszpécserszolgálat munkatársainak, add meg a neved és telefonszámod;
  • Várd meg a diszpécser esetleges kérdéseit (az információk pontosítása érdekében fontos), és csak ezután tedd le a telefont!

Regionális diszpécserszolgálatok

Ha egy hajléktalan ember segítségre szorul, hívd az éjjel-nappal elérhető regionális Diszpécserszolgálatot!

Budapest, Pest megye: 06-1-338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06-34-511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06-92-323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 06-72-233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06-42-504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06-76-485-582

(MTI, AVM, Mérce)
Címlapkép: MTI/Mónus Márton