Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

54 ember fagyott meg december végéig, és most jön még csak a szibériai hideg

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) keddi jelentése szerint csak október eleje és december vége között 54 polgártársunk vesztette életét kihűlés miatt. Az áldozatok többsége a szervezet szerint fűtetlen lakásokban vesztette életét, illetve kórházba szállítás közben.

A fővárosban kevesebb volt eddig idén a fagyhaláleset, amit az MSZF szerint a hajléktalan emberekkel való fokozottabb törődés magyaráz, bár szerintük még így is tömeges jelenségről van szó.

A kihűlés okozta halálozások területi megoszlása alapján elmondható, hogy az elhunytak többsége kistelepüléseken élt, közülük is sokan mélyszegénységben. A magányosan élő, idős emberek továbbra is a legveszélyeztetettebbek.

Az Időkép meteorológiai előrejelzése szerint ráadásul még csak most jönnek az igazán kemény mínuszok Magyarországon: hétvégére Szibéria felől érkezik hazánkba fagyos kontinentális levegő, ami egyes helyeken akár -20 fokig is hűtheti a levegőt.

A Máltai Szeretetszolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményében a várható fagyos időjárásra tekintettel kéri a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljünk hajléktalan embertársainkra.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy lehűlés és tartós fagy várható, és a hajléktalanok egy része a kijárási tilalom idején is a szabadban tölti az éjszakát annak ellenére, hogy a szeretetszolgálat utcai gondozói és a krízisautó szociális munkásai mindenkit igyekeznek arra rávenni, hogy menjenek fűtött intézménybe.

Azt írták, hogy az utcán, parkokban, kapualjakban éjszakázó emberek – akikről a kijárási tilalom miatt kevesebb információval rendelkeznek – a csapadékos időben – vizes ruhában és átázott cipőben – gyorsabban kihűlhetnek, vagy kaphatnak súlyos betegségeket.

A mindennapokban úgy tudunk segíteni, hogy elmentjük a Menhely Alapítvány telefonszámát (1/338-41-86/1)  vagy más, hozzánk közel eső, regionális segítőszervezet elérhetőségét – az ő számaik ezen a linken találhatóak meg. De személyesen is segíthetünk a hajléktalan embertársainkon: teával, takaróval, egy beszélgetéssel, vagy bármivel, amire szükségük van, emellett dönthetünk úgy, hogy önkéntesmunkával és / vagy pénzzel támogatunk olyan szervezeteket, amelyek a lakhatási jogokért küzdenek.

Ha a pénzbeli támogatás mellett döntesz, itt mindenképpen jó helyre kerül:

  • Utcáról Lakásba Egyesület: 16200151-18523939
  • Utcajogász: 16200223-10050659
Címlapkép: Gyertyagyújtás a fagyhalált haltak emlékére 2019. január 21-én a Kossuth téren. Fotó: Mérce