Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagykanizsán hőszigetelt „iglukat” alakítottak ki hajléktalan emberek számára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szombaton jelentette be a „vörös kódot”, aminek értelmében vasárnap déltől kedden 10 óráig a bentlakásos szociális intézményeknek is fogadniuk kell a hajléktalan embereket. Az intézkedést a nagy hidegre tekintettel rendelte el a miniszter, de van, ahol alternatív megoldásokat is bevetettek az utcán élőket segítő szervezetek.

Debrecenben például plusz hőszigetelt konténereket állított fel a város hajléktalanokat segítő intézményrendszerét működtető ReFoMix Kft az egyik éjjeli menedékhely és a szociális és egészségügyi Centrum udvarán. Hosszú Zoltán, a Refomix Kft szóvivője az ATV-nek elmondta, hogy így próbálják meg intézményeikben a férőhelyeket bővíteni.

Hőszigetelt konténerek Debrecenben, melyeket a férőhelyek bővítés érdekében állítottak fel hajléktalan emberek számára. / Forrás: képernyőfelvétel az atv.hu híradójából.

Pécsen külön krízisautó járja éjszaka az utcákat, Fonyó József integrált intézményvezető szerint minden este kb. 65 helyszínt jár végig, hogy takarókat és meleg teát juttasson el a rászorulók részére. Nagykanizsán a nagy hideg miatt sokan mennek szállóra, de a városban a Magyar Vöröskereszt „iglukat” is kialakított az utcán azok számára, akik nem akarnak intézményben éjszakázni.

Hőszigetelt „igluk” Nagykanizsán hajléktalan emberek számára. / Forrás: képernyőfelvétel az atv.hu híradójából.

Ahogy arra a napokban több hajléktalan embereket segítő szervezet is felhívta a figyelmet, a nagy hideg mellett most az is fokozott veszélyt jelent az utcán élők számára, hogy az éjszakai kijárási tilalom miatt kevesebben járnak az utcán, így kevesebb figyelem irányul a kint éjszakázókra, tehát kisebb az esélye, hogy segítséget kapjanak. Az Időkép szerint ráadásul a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka volt az idei tél eddigi leghidegebbje, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti felén -10 fok alá hűlt le a levegő. A leghidegebb a Bakonyban volt, ahol -20 fok alá esett a hőmérséklet.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár szombati sajtótájékoztatóján elmondta, a kedd reggelig érvényes vörös kód értelmében valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan ellátórendszer már nem tudja fogadni őket.

A Menhely Alapítvány össze is gyűjtötte a budapesti és Pest megyei időszakos túlélési pontok listáját is, ahol a rendkívüli hideg miatt holnap reggelig befogadnak minden rászorulót, a lista innen letölthető.

A Város Mindenkié, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány is arra kért mindenkit az elmúlt napokban, hogy fokozottan figyeljünk egymásra, de pénteken Karácsony Gergely is közzétett egy ilyen felhívást.

„Míg egy átlagos városlakónak az éjszakai fagy annyit jelent, hogy meleg paplanba bújik és felcsavarja a fűtést, hajléktalan embertársainknak egy-egy ilyen éjszaka akár az életükbe kerülhet”

– írta a főpolgármester. Karácsony közleménye szerint a budapesti hajléktalanellátó szervezetek a napokban bővített kapacitásokkal állnak a rászorulók rendelkezésére, és a főpolgármester az összes olyan fővárosi céget és intézményt (BKK, BKV, Fővárosi Rendészeti Igazgatóság), amelynek munkavállalói közterületen teljesítenek szolgálatot a kijárási tilalom idején is utasította arra, hogy fokozottan figyeljenek az otthontalan budapestiekre, és ha segítségre szoruló veszélyeztetett embert látnak az utcán, azonnal jelezzék a diszpécserszolgálatnak.

Mindemellett mindenkinek érdemes észben tartani az AVM ajánlásait, illetve elmenteni a területileg illetékes diszpécserszolgálatok telefonszámát.

Életet menthetsz, ha odafigyelsz a következőkre:

  • Ha elhanyagolt, rossz állapotban lévő hajléktalan embert látsz, ne gondold rögtön, hogy részeg! Próbáld meg kideríteni, hogy nincs-e egészségügyi problémája, nem szorul-e segítségre.
  • Ha sürgős egészségügyi problémával küzdő hajléktalan embert látsz, hívd ki a mentőket. Lehetőleg várd meg őket és győződj meg róla, hogy ellátják, illetve kórházba szállítják az illetőt.
  • Ha krízishelyzetben látsz hajléktalan embert, hívd a regionális diszpécserszolgálatot (lásd alább)!
  • Télen egy forró tea is nagyon sokat segít a hideg átvészelésében!

Mikor hívd a diszpécsert?

  • Ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekszik takaró és alatta lévő karton nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás).
  • Ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér; de nem tudod, milyen típusú segítségre lenne szüksége.
  • Ha a környezetedben élő fedél nélkül élő ember a szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel mikor szokott, egész nap fekszik).
  • Információra, segítségre van szükséged, mert te, családtagod, barátod, rokonod, ismerősöd hajléktalanná vált, vagy ennek veszélye fenyegeti.

Ha telefonálsz, erre figyelj:

  • Add meg a pontos címet, vagy ennek hiányában a helyszín megközelíthetőségét;
  • Mondd el, mit tapasztalsz (földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik stb.);
  • A bejelentett személy neme, kora, amennyiben tudomásod van róla, esetleg neve;
  • Ha megszólítod a hajléktalan embert, kérdezd meg, milyen segítségre van szüksége;
  • Amennyiben a helyszínen tudsz maradni, vagy vállalod, hogy a helyszín felkutatásában további információkat adsz a diszpécserszolgálat munkatársainak, add meg a neved és telefonszámod;
  • Várd meg a diszpécser esetleges kérdéseit (az információk pontosítása érdekében fontos), és csak ezután tedd le a telefont!

Regionális diszpécserszolgálatok

Ha egy hajléktalan ember segítségre szorul, hívd az éjjel-nappal elérhető regionális Diszpécserszolgálatot!

Budapest, Pest megye: 06-1-338-41-86

Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye: 06-34-511-028

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye: 06-92-323-000

Baranya, Somogy, Tolna megye: 06-72-233-169

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 06-42-504-618

Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye: 06-76-485-582