Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klubrádió: a magyar jogállamiság ott tart, hogy van olyan hatóság, ami bármit megtehet következmények nélkül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sajtótájékoztatót tartott késő délután Arató András, a Klubrádió elnöke és Dr. Stock Richárd vezérigazgató, miután kiderült: a Fővárosi Törvényszék mai ítélete értelmében az egyik utolsó kormánykritikus rádió már csak február 14-ig (vasárnapig) használhatja frekvenciáját, a továbbiakban legfeljebb online tud tovább üzemelni.

Arató András szerint az ítélet két dologról szól: az egyik az, hogy a bíróság törvényesnek ítélte a Médiatanács eljárását a Klubrádió frekvenciájának meg nem hosszabbításáról, a másik pedig, hogy milyen állapotban van a magyar jogállamiság.

Szerinte az már önmagában is elég abszurd, hogy két, a hatóság felé késve leadott jelentés oka lehet annak, hogy százezrek rádiózási lehetőségét elvegyék, az pedig még súlyosabb, hogy a magyar jogállamiság ott tart, hogy van olyan hatóság, ami minden következmény nélkül megteheti, hogy válogat az ügyfelei megítélést illetően,

hiszen hasonló súlyú mulasztásokért más rádiókat nem fosztottak meg frekvenciájuk meghosszabbításától.

Stock Richárd szerint a mai ítélet azt sugallja, hogy a bíróság elfogadja, hogy neki nincs is lehetősége érdemben megvizsgálni a felperesi érveket, ami megkérdőjelezi azt is, miért létezik egyáltalán a felülvizsgálat intézménye. Úgy véli, súlyos kérdéseket vet fel az ítélet, és ez jóval túlmutat a Klubrádió és a magyarországi médiumok helyzetén. Szerinte itt arról van szó, hogy az  államhatalom és az adott esetben vele szemben álló magánszemélyek vagy azok szervezetei milyen eséllyel indulhatnak a bíróság előtt.

A rádió vezérigazgatója szerint ez az ítélet olyan irányba mutat, mintha esélytelen lenne a bíróság előtt bármit is megtámadni.

„Semmilyen érvünkkel kapcsolatban nem mondta el a bíróság, hogy őszerinte miért nincs adott esetben igazunk, pusztán annyit mondott, hogy tulajdonképpen nincs is helye ennek az egész felülvizsgálatnak, mert a törvény előírása alapján nem tehet mást, mint hogy ezt a keresetet elutasítsa”

– mondta, hozzátéve: ha a bíróság másodfokon is megerősíti ezt az ítéletet, azzal arról állít ki bizonyítványt, hogy a Médiatanács azt csinál, amit akar, a nemzeti vagyon egy elemével (egy frekvenciával) úgy gazdálkodik, ahogy akar, nem kérhető rajta számon, hogy a döntése egyébként jogszerű alapokon állt-e vagy sem. Akinek akar, annak ad frekvenciahosszabbítást, akinek nem akar, annak nem ad – mindezt következmények nélkül.

Arató ezután arról beszélt, sokakat most nyilván az a kérdés foglalkoztat, hogy mi lesz a Klubrádióval. Ezzel kapcsolatban elmondta, a hallgatók nagyon elhivatottak, ezért jelentős részük hajlandó lesz átállni az internetes rádiózásra. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, sorsdöntő, hogy a rádiót továbbra is támogatják-e a hallgatók adományaikkal, hiszen a műsorgyártás akkor is ugyanannyiba kerül, ha a rádió időlegesen online platformon működik tovább.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

A rádiót a bíróság előtt képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt írja mai közleményében:

„A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget.”

A hírre több ellenzéki párt is felháborodva reagált.

Az MSZP közölte: egyetlen törvénymódosítással biztosítani lehet a Klubrádiót ért hátrányos megkülönböztetés megszüntetését, ezért összehívják az Országgyűlés Kulturális bizottságát.

A párt már egy javaslatot is kidolgozott, amivel szerinte fel lehet oldani a jelenlegi szabályozás ellentmondásait, amelyek sértik a jog előtti egyenlőséget.

„Úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés szakbizottságának kötelessége foglalkozni a Klubrádió ügyével és a Parlamentnek biztosítania kell a rádió számára az ideiglenes engedélyt. Az MSZP álláspontja szerint szükség van a szabad hangokra, szükség van az olyan kormánytól független tévékre, nyomtatott és online újságokra, rádiókra, mint a Klubrádió”

– olvasható a párt keddi közleményében.

Mint ismert, a Klubrádió azután fordult bírósághoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását.

Az NMHH Médiatanácsa később ugyan pályázatot írt ki a frekvenciára, ahol – egyedül versenyben maradóként – elvi esélye lenne a Klubrádiónak a 92,9 MHz visszaszerzésére, ám az NMHH Médiatanácsának pályázati eljárását felfüggesztették, mivel a pályázaton résztvevő kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. jogorvoslattal élt, amiért kizárták.

Mint arra a TASZ felhívta a figyelmet, ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten.

Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások.

Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását. Így a frekvencia biztosan néma marad egy időre.