Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megjött az oxfordi AstraZeneca, jövő héttől már az orosz vakcinával is olthatnak – összefoglaló

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szombatra 1561 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 375 125 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, illetve elhunyt 96 beteg, így az áldozatok száma 13 026 főre emelkedett. A napi, járvánnyal kapcsolatos hírek főleg az oltásról szóltak, összegyűjtöttük, mit érdemes tudni.

Az Átló adatvizualizációs oldal legfrissebb, szombat délutáni adatai szerint Magyarországon eddig 279 410 főt oltottak be.

Megérkezett az első szállítmány az oxfordi vakcinából

Megérkezett az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyag, az oxfordi AstraZeneca-vakcina első szállítmánya Magyarországra – írta meg reggel az ATV az M1 nyomán. A vakcinákat a Hungaropharmához szállították és közúton érkezett az országba. A hivatalos információk szerint ez első körben 20 ezer ember oltására lesz elegendő, de a kormány egyébként összesen 3 270 000 ember oltására elegendő adagot kötött le ebből a vakcinából.

Ahogy azt az ATV hangsúlyozta, ennek az oltóanyagnak az előnye, hogy viszonylag könnyen tárolható és szállítható, ugyanis  normál hűtött körülmények között is eláll, ellentétben például a Pfizerrel, amit mínusz 70 fokon kell tárolni.

Viszont ezt a vakcinát eleinte csak a 65 év alatti krónikus betegeknek fogják beadni mind Magyarországon, mind más országokban, ugyanis egyelőre még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az oltás az idősek számára is ugyanolyan hatásos.

Az OGYÉI szerint is biztonságos az orosz vakcina

A 24.hu írta meg, hogy Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1-nek elmondta,

az orosz vakcina megbízható és biztonságos, és egy kisebb adaggal már akár a jövő héten meg tudja kezdeni Magyarország az oltást.

Szentiványi ezen kívül hangsúlyozta, hogy a Lancet brit orvosi szaklap, amelyben múlt héten jelent meg, hogy a Szputnyik V vakcina 92 százalékos hatékonyságú, egy rangos folyóirat, és a publikált eredmények is azt mutatják, hogy a vakcinában meg lehet bízni. Jelenleg a magyar hatóságok is vizsgálják a szer biztonságosságát, hatékonyságát és minőségét.

A hírportál szerint a főigazgató arra is reagált, hogy Angela Merkel német kancellár is sürgette az orosz vakcina európai engedélyezését. Szentiványi ezzel kapcsolatban elmondta, szerinte minden felelős politikus úgy gondolkodik ma, hogy minél többféle vakcina áll a rendelkezésére, annál nagyobb biztonságban érezheti országát.

Eközben Aleksandar Vučić szerb elnök szintén szombaton jelentette be, hogy Szerbiában már idén elkezdhetik gyártani az orosz vakcinát.

Szlávik: nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat

Valamennyi oltásnak rendkívül kevés a mellékhatása, alig-alig okoz helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést,  szögezte le a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton az MTI közleménye szerint.

Szlávik elmondta, nem kell félni az oltóanyagra adott testi reakcióktól sem, azok ugyanis azt jelzik, hogy az emberi szervezet felismerte a beadott injekciót.

A főorvos aláhúzta, Magyarországon növekszik az oltási hajlandóság. Néhány hete körülbelül 35 százalék volt azoknak az aránya, akik biztosan beoltatnák magukat valamilyen koronavírus elleni védőoltással, ez az arány ma már több mint 40 százalék, a legnagyobb rizikójúaknál pedig még ennél is sokkal magasabb.

Szlávik szerint a magyar lakosság 50-60 százaléka májusra megkaphatja a koronavírus elleni első védőoltást, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik az országba.

Kínában engedélyezték a Sinovac vakcina széles körű alkalmazását

A kínai gyógyszeripari felügyelet engedélyezte a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina széles körű alkalmazását – írta meg az Index. Az oltóanyagot már korábban is alkalmazták az országban, viszont eddig csak sürgősségi felhasználásra, veszélyeztetett csoportok vagy orvosok, rendőrök és állami dolgozók oltására.

A Sinovac a Törökországban végzett tesztek alapján 91,25 százalékos hatékonyságú, a brazíliai tesztek pedig 50,65 százalékot mutattak két dózis beadását követően. Kínának ez már a második olyan vakcinája, ami piaci forgalomba került – az első a Sinopharm volt.

Címlapkép: MTI/Bús Csaba