Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy párizsi bíróság elítélte a francia államot a klímaválság miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A párizsi kerületi bíróság csütörtökön hozott ítéletében megállapította, a francia állam az utóbbi évtizedekben folytatott politikájával súlyosan felelős a klímaválság kialakulásában. Az ítélet mérföldkőnek számít az országban, hatályos bírósági döntés először mondja ki, hogy az egymásra következő kormányok aktívan szerepet játszottak a most kialakult helyzetben, a legtöbb fejlett ipari ország kormányával együtt.

A pert egy mintegy 2 millió aláírást gyűjtő, erre vonatkozó petíció után a francia Zöldek indították el. Most közleményben ismertették a számukra kedvező ítéletet, amelyben Marie Toussaint, francia zöld európai parlamenti képviselő, a környezeti EP-bizottság tagja és a petíció benyújtója „az évszázad döntésének” minősítette az ítéletet.

Philippine Valerie Bernard, Toussaint asszisztense a Mércének a döntéssel kapcsolatban elmondta, a bíróság határozata két hónapot ad arra, hogy a testület megfogalmazza az illetékes francia kormányzati szervek felé, milyen károsanyag-kibocsátási célokat és általános klímaintézkedéseket kell bevezetnie a közeljövőben az ítélet végrehajtása céljából. A korábbi, hollandiai ítéletben például megszabták, a kormány milyen határidőig

Az állam persze a döntést még megfellebbezheti, akkor az ügy fellebviteli fórumokon folytatódik majd.

„A döntés jogi elismerése annak, hogy a klímaintézkedések elmulasztása az állam felelőssége és, hogy ezek bevezetése nemcsak erőfeszítés hanem kötelezettség is”

-hangsúlyozta a francia Europe Écologie nevű zöldpárt EP-képviselőjének szóvivője.

A párizsi kerületi bíróság előtti perre azután került sor, hogy Toussaint és több, francia és nemzetközi civil szervezet is petíciót indított Franciaország felelősségének elismerése érdekében 2018 decemberében. A kezdeményezés, mint ahogy azt Bernard is kiemelte, „az eddigi legsikeresebb francia polgári indítvány volt” a történelemben, kicsit több mint egy éve alatt egymillió aláírást gyűjtött össze, mostanra pedig a szám kétmilliónál tart.

Bernard hozzátette azt is, a korábbi, hasonló sikeres bírósági perek Írországban és Hollandiában a francia bíróknak is jó példával, bátorítással szolgálhattak arra nézve, hogy igenis van értelme jogi úton érvényesíteni a klímacélokat, és még nagyobb, G8-as gazdaságok esetében is el lehet érni ilyen módon jelentős eredményeket.

„Reméljük, hogy a francia példa más országokat is inspirálni fog a lépés megtételére.”

-tette hozzá Bernard.

A francia ügyön kívül jóval nagyobb szabású peres ügy van folyamatban például az Egyesült Államokban is, ahol 25 fiatal indított hasonló ügyet helyi civil szervezet segítségével annak érdekében, hogy az amerikai szövetségi kormány felelősségét is ismerjék el a globális felmelegedés, és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének elmulasztása terén, méghozzá jogi úton, ott azonban egy szövetségi fellebviteli bíróság tavaly januárban elutasította a keresetet másodfokon.

Korábban, mint arról mi is beszámoltunk, Írországban, Hollandiában és Pakisztánban sikeresen ismertették el a felperesek kormányaik felelősségét a klímaválságban, és kötelezettségüket arra, hogy hatásait most lényegi intézkedésekkel csökkenteni igyekezzenek. Hollandiában a legfelsőbb bíróság is fenntartotta már a határozatot, ami innentől kezdve törvényerőre kell, hogy emelkedjen.

Magyarországon pedig 2020 augusztusában a Levegő Munkacsoport jelentette be, a Kúriához fordul Budapest levegőminőségi tervének ügyében, miután 2018-ban pert kezdeményeztek a fővárosi kormányhivatal ellen, kifogásolva, hogy akkor publikált levegőminőségi tervük alkalmatlan arra, hogy javítson Budapest levegőszennyezettségén. Az ügyet a civil szervezet a a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet és a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület (EMLA) segítségével terjesztette fel az ország legfelsőbb bírói szerve elé.