Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvédte a holland kormányt hatékonyabb klímastratégiára kényszerítő döntést a legfelsőbb bíróság

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hatéves huzavona után, pénteken került a holland legfelsőbb bíróság elé az ítélet, ami az ország kormányát arra rendelte, hogy 2020-ig az 1990-es szinthez képest 25 százalékkal csökkentse a szénkibocsátását, az eredetileg tervezett 14-17 százalékkal szemben. Az ítélet szerint a kormány feladata az állampolgárok emberi jogainak védelme, a klíma változás jelentette fenyegetéssel szemben is.

Az eredeti bírói döntés 2015-ben született, amikor az Urgenda Foundation nevű nonprofit szervezet pert indított a kormánnyal szemben. Az ítélet mérföldkőnek számított, a kihirdetését taps és üdvrivalgás fogadta, emellett világszerte hasonló ügyek hullámát indította el, Pakisztántól Új-Zélandig.

David Boyd az ENSZ emberi jogokért és környezetért felelős különleges jelentéstevője a ítéletet őgy kommentálta:

„az eddigi legfontosabb törvényszéki döntés a világon, ami igazolja hogy az emberi jogokat veszélyezteti a klímavészhelyzet és, hogy a gazdag államok törvényben kötelezettek gyors és lényeges kibocsátás csökkentésre”.

A Mark Rutte vezette kormány korábban azt mondta, tartani fogják magukat az ítélet alapját képező elképzelésekhez, azonban azóta többször is megtámadták a döntést, annak jogi mivolta miatt. A legfelsőbb bíróság az ítélet helybenhagyását azzal igazolta, hogy az egyes európai államoknak törvényben megfogalmazott kötelességi vannak a kérdésben, az Emberi Jogok Európai Egyezményének 2-es és 8-as cikkei mentén (ezek az élethez és a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogok).

Dennis van Berkel, az Urgenda egyik jogi képviselője azt mondta:

„Az ügy hatalmas fontossága nem csak az, hogy Hollandia kötelezve lett a cselekvésre, hanem az univerzális alapelvek is. Hollandián kívül ugyan egyetlen bíróságot sem kötelez az ítélet, de a hatása rendkívül nagy már most. Az országokra eddig csak azok a jogi döntések vonatkoztak, amikben egymás között megegyeztek, nemzetközi szerződésekben.”

A más országokban kormánnyal szembeni perek elindulása mellet, az ügy sikerének hatására több szociális és környezetvédelmi csoport is jogi lépések megtételére határozta el magát, különböző nagyvállalatokkal szemben. Így például a Friends of the Earth holland ága elkezdett előkészíteni egy pert a Shellel szemben, mivel szerintük a cég üzleti modellje veszélyezteti a nemzetközi klímacélokat és az emberi jogokat.

(Guardian)