Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hollandia után Írországban is elégtelennek ítélte a kormány klímavédelmi törekvéseit a legfelsőbb bíróság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Agresszívabb kibocsátáscsökkentésre és a jelenlegi klímavédelmi terv ambiciózusabbra cserlésére kötelezte a legfelsőbb bíróság az ír kormányt, miután annak eddigi törekvéseit, az ország által klímavédelmi célok eléréséhez elégtelennek ítélte.

A ma megjelent határozat szembe megy a legutóbbi bírósági döntéssel, ami visszautasította az Ír Környezet Barátainak (FIE) indítványát, ami a „cél eléréséhez alkalmatlannak” szerette volna minősíteni az ír klímavédelmi tervet. Írország 2015-ben kötelezettséget vállalt arra, hogy a károsanyag kibocsátását az 1990-es értékhez képest 80%-al csökkentse 2050-ig, ennek részleteiről 2017-ben egy Nemzeti Enyhítési Tervet adtak közre. A civilszervezet szerint azonban az Írországhoz hasonló fejlett országoknak 25-40%-al való csökkentést kell vállalniuk 2020-ig, a valós eredmények elérésének érdekében.

Bár az ír kormány elismerte a klímaváltozás elleni harc fontosságát, az őket képviselő ügyvédek a bíróságon mégis azzal védekeztek, hogy egy 2020-ig bevezetett 25%-os kibocsátás csökkentés a „társadalom extrém megváltoztatásával” járna.

A legfelsőbb bíróság ítéletének értelmében a Nemzeti Enyhítési Tervnek fedeznie kell a 2050-ig tartó időszakot a tervezett szabályozásokkal és tudományos modellekkel együtt. Bár a későbbi időszakra érthető módon nem várják el ezt az alaposságot.

Nem ez az első hasonló döntés Európában, ahogy arról decemberben beszámoltunk a holland legfelsőbb bíróság hatéves huzavona után szintén a civilszervezeteknek adott igazat, a kormány elégtelen klímavédelmi tervével kapcsolatban.

De Magyarországon is találunk hasonló ügyet: éppen a héten jelentette be a Levegő Munkacsoport, hogy miután a Fővárosi Törvényszék úgy ítélkezett, nem lehet a Budapest levegőjének minőségért létrehozott tervet bíróság előtt megtámadni (annak elégtelen mivolta miatt), a Kúriához fordulnak.

(Climate Change News)

Címlapkép: pikist.com