Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Váratlanul visszaadta a NAV Iványi Gábor egyházának 1% fogadási jogosultságát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hosszú idő után váratlanul visszaadta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) jogosultságát az SZJA-ból feljánlható egyházi egy százalék fogadására – derült ki a MET közleményéből. A NAV bejelentése meglepetésként érte Iványiékat, hiszen a kormány régóta nem könnyíti meg az egyház működését.

A MET státusza a 2011-es egyházügyi törvénnyel vált kérdésessé, amikor is elveszítette egyházi besorolását több más kisebb vallási szervezettel együtt. A törvény célja az volt, hogy kiszűrje a valójában vallási tevékenységet nem végző szervezeteket, de az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a szabályozást, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság is kimondta, hogy az egyháztörvény sérti a vallásszabadságot és az egyesülés szabadságát. Ennek ellenére a kifogásolt szabályozás a negyedik alkotmánymódosítás során belekerült az Alaptörvénybe, ezzel „kerülte ki” a kormány az alkotmányellenességet.

Bár egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tett a kormány, hogy „vallási tevékenységet végző szervezetek” részére is fel lehetett ajánlani az 1 %-ot,

de mint kiderült, 2017 óta ezeket a támogatásokat sem utalja el Iványiéknak az állam, így több milliárdos tartozása halmozódott fel már a Testvérközösség irányába.

Mint azt felidézik, a MET végül 2017-ben pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán az állammal szemben, amiben kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg egyházi státuszától, és jár számára visszamenőleg a visszatartott pénz. Akkor az állam visszamenőleg fizetett is, majd 2017 és 2020 között arra hivatkozva tagadta meg a kártalanítást, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte.

Bár most egy apró előrelépés történt azzal, hogy az egy százalék felajánlásokat újra megkapja az idei évtől a MET, egyházi státuszának ügye változatlanul nincs rendezve, azt ugyanis a jogerős ítélet ellenére évek óta nem adja vissza neki a kormány.

Pedig nagy szükség lenne rá, ahogy a visszatartott milliárdokra is, ősszel ugyanis pontosan láthattuk, mennyire bizonytalan helyzetbe kerülhet az egyház az elszenvedett károk miatt: mint arról a Mércén is beszámoltunk, a MET józsefvárosi hajléktalanszállásán a Nemzeti Közművek (NKM) tavaly szeptemberben megpróbálta leszerelni a gázórákat, mert Iványi egyházának országosan nagyjából 100 milliós tartozása áll fenn (a helyzet abszurditása, hogy ezt az állam tartozásából simán fedezni lehetne).

Önkéntesek azonban riadóláncot hoztak létre a gázóra őrzésére, ennek köszönhetően sikerült megakadályozni a szolgáltatás kikapcsolását, sőt, végül maga az NKM jelentette ki: az érintett szervezeteknél idén tavaszig, a fűtési szezon végéig egész biztosan nem zárják el a gázt.

„Mi nem kutathatjuk azt, hogy a mindekori állam hogyan engedélyezi, hogy az Örökkévalótól kapott feladatunkat végezzük. Ez nem azt jelenti, hogy nem akarnánk együttműködni akármilyen színű kormánnyal, de az államnak kötelessége, hogy az anyagi dolgokban biztosítsa a működés feltételeleit”

– mondta akkor Iványi, aki azt is leszögezte: a MET nem esik ki a szerepéből, de nem is hallgathat arról, ha menekülteket éheztetnek, ha elzárják a vizet romatelepeken, ha fegyveres őröket küldenek az iskolákba szociális munkások helyett, vagy ha a kerületben a roma polgárjogi alapítvány helyét felszámolják, ahogyan akkor sem, ha a sajtót és az MTA-t verik szét, vagy az Igazgyöngy Alapítványt és a Színház- és Filmművészeti Egyetemet éri támadás.

Címlapkép: Mérce