Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem adhatott ételt Iványi Gábor a határon éheztetett menedékkérőknek az új kenyér ünnepén

Ez a cikk több mint 5 éves.

A „keresztény kultúrát” és határait ugyanazzal a vehemenciával védelmező NER-ben a hatóságok nem járultak hozzá, hogy Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője ételt adjon át a tranzitzónában éheztetéssel is büntetett embereknek.

A Magyar Helsinki Bizottság fordult pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához 2 olyan család ügyében, amelyek felnőtt tagjai nem kaptak ennivalót a tranzitzónában.

A korábban is jellemzően embertelenül kezelt menedékkérőket a közelmúltban új módszerrel kezdték kínozni, miután július elsején életbe lépett a menekültügyi szabályozás egy új eleme: eszerint nem fogadható el egy menedékkérelem, ha a kérelmező biztonságos tranzitországon haladt át. Az Európai Bizottság szerint ugyan ennek alapján nem lehet elutasítani valakit az uniós alapelveket betartva, ezért július közepén kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen.

Ez azonban egyelőre nem szegte kedvét a kormánynak, amely egy „elfelejtett” betoldás révén azt is ellehetetlenítette, hogy a menedékkérők fellebbezése felfüggesztő hatályú legyen.

Ennek alapján a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) biztonságos országként tekint Szerbiára – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával ellentétben –, és úgy értelmezi, hogy a menedékkérők szabadon távozhatnak ebbe az irányba, ezért nem is köteles gondoskodni ellátásukról.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a felnőtt kort betöltött emberek nem kapnak ételt – és ahogy arról az Index beszámolt, a Helsinki Bizottság ügyfelei esetében, ez egészen perverz helyzeteket eredményez: a család terhes nő és gyermek tagját az evés idejére egy távolabbi helyre kísérik, hogy ne adhassanak ételükből a többieknek. Mindezzel arra szeretnék rávenni az itt tartózkodókat, hogy forduljanak vissza Szerbiába, és ne várják meg a fellebbezés elbírálását.

A cinikus, brutális bánásmód miatt augusztus 10-én a jogvédő szervezet ideiglenes intézkedést kért a strasbourgi bíróságtól, amely még aznap kötelezte Magyarországot, hogy biztosítsa a két család élelmezését. Szombaton ennek nyomán már kaptak enni, ahogy más érintettek is, akiknek azonban néhány nap múlva azt mondták, „ha enni akarnak, forduljanak ők is Strasbourghoz”.

A Helsinki Bizottság egy újabb körben azt kérte, a bíróság kötelezze Magyarországot arra, hogy általában mindenki kapjon enni, aki ilyen helyzetbe kerül.

Az Index cikkének megjelenése után jelentette be Iványi Gábor lelkipásztor, hogy augusztus huszadikán megpróbál élelmet vinni a tranzitzónába, és petíciót is indított tiltakozásképpen.


Ma azonban belépési engedély hiányában nem engedték be a zónába, és bár több helyen is folyamodott ilyen engedélyért, nem járt sikerrel. A kenyeret, halkonzervet és egy almát tartalmazó csomagokat végül egy szabadkai lelkésznél hagyták, hogy ő eljuttassa azokat a rászorulókhoz.

Az RTL Klub híradójában Iványi többek között arról beszélt, hogy a mai napon, amikor arra emlékezünk, hogy István király egykor úgy gondolta, nekünk inkább Európához kellene tartoznunk, őt „magyarként bántja, megszégyeníti, megrendíti, hogy indulóban vagyunk visszafelé”.

Címlapkép: MET Facebook.
Címlapkép: MET Facebook