Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pikó András a keresztényüldözés elleni államtitkárhoz fordult Iványi Gáborék egyháza érdekében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Józsefváros polgármestere, Pikó András közösségi médiás oldalán péntek este tett közzé két levelet, amelyben arra kéri Azbej Trisztánt, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárt és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztost, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét, lépjenek fel a gázelzárással fenyegetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) karitatív intézményeinek érdekében.

A hvg.hu számolt be arról, hogy a MET, konkrétabban az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett józsefvárosi, Dankó utcai hajléktalanszállásán csütörtökön a Nemzeti Közművek képviselői megpróbálták leszerelni a gázórákat, ugyanis az Iványi Gábor által vezetett MET-nek országosan nagyjából 100 milliós tartozása van az NKM felé.

Az önkéntesek által létrehozott riadóláncnak köszönhetően csütörtökön végül sikerült megakadályozni a gázórák leszerelését és a gáz kikapcsolását, ám a problémát ez sajnos nem oldotta meg, jövő héten újabb csapelzárásra számítanak a Dankó utcában és a MET vidéki intézményeinél. Ahogyan Ónodi István, a MET és az Oltalom gazdasági igazgatója a hvg.hu-nak elmondta, 2018 óta nem tudják fizetni a gázszámláikat, ugyanis a kormány diszkriminatív intézkedéseinek köszönhetően a közösség komoly anyagi gondokkal küzd.

A MET-től az Orbán-kormány 2011-ben vonta meg az egyházi státuszt, és így komoly bevételektől esett el. 2017 óta pedig az állam még az elismert jogcím után járó támogatásokat sem utalja el Iványiéknak, így több milliárdos tartozást halmozott már fel a Testvérközösség irányába. A hatóságok a MET-től azt a lehetőséget is elvonták, amivel szja egyszázalékot fogadhatna a lakosságtól. Augusztus végén az is kiderült, hogy az EMMI 95 millió forintot von el a MET iskoláitól is.

Csütörtökön Iványi Gábor egy közleményben úgy fogalmazott, „bosszúból nyilvánvalóan diszkriminatív helyzetet teremtettek” számukra, „adósságaik ebből a helyzetből adódnak. A lelkész hozzátette:

„Magyarországon diktatúra van és az önkény az úr. Európának meg kell mutatnia, hogy azok oldalán áll, akik nem csak a tagfelvétel időpontjáig kötelezték el magukat az európai értékek mellett és hitték azt, hogy ennek a közösségnek van szándéka, akarata és ereje az önkény megállításához és az európai normák garantálásához.”

A diszkriminatív helyzet meglétét támasztja alá az is, hogy mind a magyar Alkotmánybíróság, mind a strasbourgi emberi jogi bíróság jogellenesnek nevezte az egyházi státusz megvonását, a magyar állam ezt a helyzetet azonban azóta sem korrigálta.

A Nemzeti Közművek is nyilatkozott a hvg.hu-nak, állításuk szerint továbbra is köz megoldás megtalálására törekednek.

Ebben a kontextusban szólal fel Pikó András polgármester is. A kerületvezető úgy fogalmaz,

„Ha az Oltalom Karitatív Egyesület intézményeiben szerte az országban, vagy Józsefvárosban a Dankó utcában elzárják a gázt, akkor nem csupán az intézmények, óvodák iskolák, kórház és hajléktalan ellátók lehetetlenülnek el, de nélkülöző emberek, gyerekek és felnőttek ezrei is. Számukra a következő hónapok nem csak a COVID-járvány megpróbáltatásait jelentik majd, hanem a hideget, nélkülözést, és azt, hogy újra utcán találják magukat. Józsefváros utcáin is.”

Pikó is emlékeztetett, a magyar állam sokkal több pénzzel tartozik a MET-nek, mint amekkora közüzemi tartozást az utóbbi felhalmozott, így a kialakult helyzetet „igazságtalannak” és „embertelennek” tartja.

„Iványi Gáboréknak segítségre van szüksége, de nem csak a miénkre. Két illetékes államtitkárnak ezért ma este Józsefváros polgármestereként hivatalos segítségkérő levelet küldtem. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár illetékessége ebben az esetben vitathatatlan, hiszen a feladata nem ismerhet korlátokat. Éppígy közbenjárhat Iványiék érdekében Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos is, a kollegialitás és az emberség nevében. Bízom bennük és a helyzetet megoldó küldetésükhöz minden támogatást megadok” – áll a polgármester bejegyzésében.

Ha az Oltalom Karitatív Egyesület intézményeiben szerte az országban, vagy Józsefvárosban a Dankó utcában elzárják a…

Posted by Pikó András polgármester on Friday, September 18, 2020

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságot 2016-ban hozták létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma keretében, ellensúlyozandó a kormány menekültellenes politikája miatti imidzsvesztését. Az államtitkárság főként közel-keleti keresztény közösségeknek juttatott eddig támogatást, az Átlátszó tavaly nyári adatigénylése szerint addigi tevékenysége során összesen 6,1 milliárd forintot költve el.