Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összesen másfél millió forintra büntették a vasárnapi vendéglátós tüntetés szervezőit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Fejenként 500 ezer forint befizetésére ítélte a bíróság a szombati vendéglátós tüntetés szervezőit, jelentette be egyikőjük, a Le az Adók 75%-val Pártot vezető Ecsenyi Áron a Facebookon. Ecsenyi szerint összesen másfél millióra büntették őket.

„Most jött a hír, hogy gyűlés tartása és gyűlés szervezése miatt is fejenként 500-500 ezerrel bírságolt meg a kommunista hatalom” – mondja a libertariánus elveket valló párt vezetője Facebook-videóban. Bár a két esetnek nincs köze egymáshoz, Ecsenyi a videóban felhozza, hogy ez az összeg pontosan a kétszerese annak a büntetésnek, amelyet a gyermekpornográfia vádjával elítélt Kaleta Gábor kapott.

„Természetesen ez nem tart vissza a mai nap eseményének megtartásáról, csak együtt győzhetjük le azokat az élősködő, felelőtlen politikusokat, akik ránk erőltették a lezárásokat”

– zárja mondandóját Ecsenyi, utalva a hétfőre meghirdetett demonstrációra.

Vasárnap délután a Hősök terén gyűlt össze néhány száz fő, akik a gyülekezési tilalom ellenére vállalták, hogy a lezárások ellen demonstrálnak – bár hivatalosan az esemény meghívójában a szervezők nem tüntetésnek nevezték az akciót, csupán azt írták, hogy „kíváncsiságból” ellátogatnak emberek a megadott időpontban a térre.

Ennek ellenére nagy rendőri készültség várta a résztvevőket, a megjelenteket az esemény végén látszólag véletlenszerűen igazoltatták, beleértve a Mérce tudósítóját is, aki hiába jelezte, hogy a sajtó munkatársaként van jelen. A rendőrség sorfallal választotta el a szónokokat a tömegtől, őket is hosszasan igazoltatták.

Ecsenyi a vasárnapi eseményen is elmondta, hogy szerinte a kormány „kommunizmust kényszerített a vendéglátósokra” – bár azt nem fejtette ki, hogy milyen értelemben fedik le a járványügyi intézkedések a kommunizmus fogalmát -, és beszédében kijelentette, hogy mindenkinek jutott pénz, csak a vállalkozóknak nem.

Ecsenyi Áron testvére, Ecsenyi Szilárd már tegnap este megkapta a büntetéséről szóló határozatot, ennek részletét a Tömeges Üzletnyitás Facebook-oldalon közzé is tette. A dokumentum szerint Ecsenyivel szemben

„a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében meghatározott rendelkezés megsértése (gyűlés tartása) miatt” büntetik 500 ezer forint közigazgatási bírság befizetésére.

A TASZ vasárnap állásfoglalást adott ki a tervezett gyülekezésről, szerintük, bár „a koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az”, ennek ellenére azoknak, akik „a szabad véleménynyilvánítás jogával úgy kívánnak élni, az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit, nem kerülhetik meg arra hivatkozva, hogy véletlenül jártak az előre meghirdetett esemény helyszínén.” A szervezet felajánlotta a szankcionált résztvevők számára jogsegélyszolgálatát.

A vendéglátóhelyek bezárását november 9-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, és bár még ugyanebben a hónapban arra is ígéretet tett a kormány, hogy a lezárások által érintett szektorokban átvállalja a bérköltségek felét, ám ahogy akkor arra a Mércén is felhívtuk a figyelmet, ezeket a bértámogatásokat csak utólag folyósítják, a munkáltatóknak előbb ki kell fizetniük a dolgozóik teljes bérét, ami sok helyen, épp a legnehezebb helyzetben lévő cégek esetén, kivitelezhetetlen.

Mint arról  szombaton beszámoltunk, az év elejére nagyrészt teljesen ellehetetlenült vendéglátósok utolsó kétségbeesett segélykiáltásként egyre többször döntenek úgy, hogy a tiltás ellenére kinyitnak, a kormány azonban a sosem látott bértámogatás tényleges folyósítása helyett az eddiginél is keményebb rendőri szigorral fokozza az egyébként is pattanásig feszült helyzetet.

Hétfőn 12-re várta a Le az Adók 75%-ával Párt az érdeklődőket ismét a Hősök terére, az Azonnali élőben közvetít az eseményről, a felvételek tanúsága szerint ma kevesebben jelentek meg, mint vasárnap:

Címlapkép: kép: Mérce