Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jövő héten elkezdik a koronavírus elleni oltás következő fázisát

Ez a cikk több mint 3 éves.

A jövőhét első hetében adhatják be a háziorvosok a következő csoportnak, a legidősebb embereknek a koronavírus elleni vakcinát, írja a Népszava egy, a szerkesztőség birtokába került levél alapján, amelyet a a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) küldött a háziorvosoknak.

A levelet Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója írta alá, amelyben jelzi: ezzel egyidejűleg az e-Jelentés rendszeren keresztül megküldik az adott háziorvos praxisába tartozó azon személyek listáját, akik vagy a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszolva regisztráltak a védőoltásra.

„A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is. A lista első körben a regisztrált legidősebb Ön által gondozott személyeket tartalmazza”

-írja.

A főigazgató hozzátette: előfordulhatnak olyanok is, akik nem az adott orvos praxisába tartoznak, azonban semmilyen más praxishoz sem, de ők nincsenek sokan.

Az oltások kezdőidőpontja 2021. február 4. csütörtök és legkésőbb február 7, vasárnapig kell befejezni a folyamatot.

A levélben azt is hangsúlyozza: fontos, hogy a háziorvosok pontosan szerzvezzék meg a beosztást. Kiss Zsolt levelét zárja, hogy adott esetben az oltásokat a hét minden napjára szükséges betervezni, akár a rendelési időn túl is.

Nemrég írtunk arról, hogy Orbán Viktor bejelentette: az oltási sorban (amelynek teljes tervét még mindig nem tette közzé a kormány, az ellenzék emiatt rendkívüli parlamenti ülést is kezdeményezett) a 60 év feletti, krónikus betegek következnek, koruk alapján sávosan. A becslések szerint 1 millió 756 ezer emberről van szó, akiket három betegségcsoport alapján jelöltek ki, közülük a 89 év felettiek lesznek az elsők.  A magyar népességnek körülbelül egy százaléka idősebb 89 évnél, ők 93-94 ezren vannak, de egy részük már a második körben, azaz az idősotthonok lakóinak oltásakor megkaphatta a vakcinát.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt