Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az M1 műsorában már tényként közlik a szegedi egyetem modellváltását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az állami média Most történik című délutáni műsorában szó volt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lehetséges alapítványi modellre váltásáról is. A hírt bemutató felirat azonban már tényként közölte, hogy átalakul az SZTE, viszont a modellváltásról csak pénteken szavaz az egyetem szenátusa.

A műsor további részében Fendler Judit egyetemi kancellár ecsetelte a modellváltás előnyeit, többek közt arra is kitért hogy az egyetemi autonómia nem hogy sérülni nem fog, de még jobban is érvényesül majd. Azt azonban már nem fejtette ki, hogy erre miben lát garanciát.

Az SZTE vezetése egy, az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) megtartott keddi egyeztetésen tudta meg, fenntartóváltás esetén kik lesznek majd az egyetem tulajdonosi alapítványának kuratóriumában, írja a HVG. Egy ma reggeli összdolgozói értekezleten kiderült, hogy a kuratóriumi jogkörök elosztásáról később egyeztetnek a minisztériummal. A kuratórium pontos összetétele a lap szerint nem hangzott el az értekezleten, a szegedma.hu úgy tudja, hogy a tagok közt – a korábban már belengetett Novák Katalin családokért felelős miniszter mellett – felmerült Nemesi Pál kormánybiztos, korábbi polgármester-jelölt, Szabó Gábor fizikus professzor, korábbi rektor és a jelenlegi vezető, Rovó László neve is. Emellett a HVG egy névtelenséget kérő forrása úgy hallotta, a kuratórium elnöke Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, EP-képviselő lehet, ő azonban azt mondta a lapnak, nem tud semmiről.

A nemrég megtartott SZTE átalakításáról szóló  nyilvános szenátusi ülésen csak 20 hallgató vehetett részt. A szegedi egyetem rektora, Rovó László és kancellárja, Fendler Judit a modellváltással járó előnyökről beszél, míg az egyetemi hallgatókat és tanárokat tömörítő Veritas Virtus Libertas (VVL) csoport saját kérdőíves felmérése szerint az egyetemi polgárok 98% százaléka ellenzi az SZTE gyors és garanciák nélküli átalakítását. A VVL főrumokat is szervez a fenntartóváltásról, ahova  meghívták a rektort és a kancellárt is, de nem válaszoltak a megkeresésre.

A fenntartóváltás tehát közel sem olyan biztos. Míg a felsőbb vezetés elköteleződött az egyetem átalakítása mellett, addig a hallgatói és oktatói csoportok következetesen ellenálnak a modellváltásnak. Többen azt szeretnék elérni, hogy a pénteki szenátusi ülés előtt, a Pécsi Tudományegyetemhez hasonlóan tartsanak kari tanácsokat, ahol szavaznak is arról, milyen álláspontot képviseljen kötelezően a kar dékánja. A Hallgatói Önkormányzat összképviselői szavazást bonyolít le, hogy a beérkezett vélemények szerint szavazhassanak majd a szenátusban, ahol az 52-ből 14 helyet ők foglalnak el.