Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Soproni és Ujhelyi: engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek a teraszok kinyitását!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Türelmet és együttműködést kértek a járványvédelem képviselői a vendéglátósoktól hétfőn, az operatív törzs rendes napi sajtótájékoztatóján. Az MTI beszámolója szerint Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese úgy fogalmazott, „a védekezés közös ügyünk”, a szabályok betartása a járvány elleni védekezés garanciája. Elmondása szerint vendéglátóüzletekre vonatkozó korlátozásokat akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, és sok embert beoltanak.

Ennek ellenére egyre több jele van annak, hogy a vendéglátóhelyek működtetőinek és dolgozóinak körében, illetve az állampolgárok között is egyre nő a türelmetlenség a november óta tartó szigorú korlátozások miatt. Főleg annak fényében, hogy az iparág képviselői nem sok támogatást kaptak a kormánytól, holott a lezárások szinte teljes egészében ellehetetlenítik működésüket.

A hétfői nap folyamán több ellenzéki politikus is az eddigi korlátozások felülvizsgálatát szorgalmazta.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere is beállt azok sorába, akik az „észszerűtlen korlátozások” felülvizsgálatát kérik. Mint Facebook-bejegyzésében rámutatott,

„(n)em arról beszélek, hogy nyissunk ki mindent, az edzőtermektől a szórakozóhelyekig, csak arról, hogy az észszerűtlen korlátozásoknak vessünk véget. Mert ezen is emberéletek múlnak.”

A főváros VI. kerületének vezetője úgy látja, a társas lények vagyunk, ezért a bezártság is „iszonyatos lelki teher”, amely ma még beláthatatlan, hosszú távú károkat is okozhat.

A korlátozások mentális egészségünkre gyakorolt hatásai mellett kitér a gazdasági hatásokra is, és kiemeli a vendéglátóhelyek nehézségeit.

„Terézváros polgármestereként pontosan látom, mit jelent ez a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók részére. A véget. Felszolgálók, pultosok, zenészek, szakácsok, takarítók élnek nulla forint bevételből hónapok óta. Sokan közülük családos emberek. És ez így nem tartható tovább.

Nem tartható, hogy a kormány az ujját sem mozdította a vendéglátósokért. Különösen Budapesten, ahol Mészáros Lőrinc szállodáinak jutott pár tíz milliárd, a fővárosi vendéglátósoknak nem. Egyszerűen elengedték a kezüket” – írja.

Soproni azt is hangsúlyozza, a vírus megállítása az első, ugyanakkor eljött az ideje, hogy felülvizsgáljuk az eddigi intézkedések észszerűségét.

„Biztosan jó ötlet 7 órakor bezárni az üzleteket, hogy soha nem látott tömegeket zsúfoljunk össze? Biztosan növelné az esetszámot, ha este 8 után lemehetnénk futni vagy akár sétálni a párunkkal, ezzel is óvva a mentális egészségünket? Biztosan többen betegednének meg, ha másoktól méterekre leülnénk egy teraszra, hogy megigyunk egy kávét?”

A kerületvezető továbbra is fontosnak tartja a maszkviselést, az idősek fokozott védelmét, a távolságtartást és a higiéniát, ugyanakkor megfogalmaz pár olyan javaslatot is, amely szerinte észszerű enyhítése lenne az eddigi korlátozásoknak:

  • Engedélyezzék a vendéglátóhelyeknek, hogy kinyissák a teraszaikat.
  • A beoltottak kapják meg az oltási kártyát, és annak birtokában hadd fogyasszanak akár a vendéglátóhelyeken belül is.
  • Kezdődjön később a kijárási korlátozás, tartsanak tovább nyitva a boltok.
  • Hadd sportoljanak vagy tegyenek egy egészségügyi sétát akár éjjel is az emberek.

Tavaly márciusban megszűnt számunkra a világ, amit ismertünk. Hazaküldtük az egyetemistákat és a gimnazistákat, bezártak…

Posted by Soproni Tamás on Monday, January 25, 2021

Hasonló álláspontra helyezkedett Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője is, aki szintén úgy látja a vendéglátóipar szereplői nem bírják tovább fenntartani magukat.

A szocialista politikus ezért a színházak, mozik, múzeumok, állatkertek nyitását szorgalmazza, bizonyos feltételek mellett, amennyiben garantálható a megfelelő távolságtartás. Ő is engedélyezné a vendéglátó-egységek kinyitását, amennyiben azok erkélyekkel rendelkeznek.

Néhány napja nagy ijedtséget váltott ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) belső körlevele, amely arra hívta fel a vendéglátósok figyelmét, hogy előreláthatóan pünkösdig ne számítsanak arra, hogy nyitni tudnának.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azonban gyorsan cáfolta is ezt, „alaptalan, felelőtlen rémhírnek” minősítve azt.

Ahogy arról a Mérce beszámolt, a vendéglátós szakma már az őszi korlátok bejelentésekor kétségbeesésének adott hangot, a gyülekezési tilalom bevezetése előtti estén még egy demonstrációt is tartottak, amelyen a kormány szemére hányták az ágazat támogatásának elmaradását. Ahogy az egyik résztvevő kollégánknak elmondta:

„Azt hazudta a kormány, hogy kapott a vendéglátóipar támogatást. Azon kívül, hogy a Mészáros Lőrinc milliárdokat kapott, semmit nem kapott a vendéglátás.”

A kormány ugyan novemberben bejelentette, hogy a lezárások által érintett szektorokban átvállalja a bérköltségek felét, ám ahogy akkor arra felhívtuk a figyelmet, ezeket a bértámogatásokat csak utólag folyósítja a kormány, a munkáltatóknak előbb ki kell fizetniük a dolgozóik teljes bérét, ami sok helyen, épp a legnehezebb helyzetben lévő cégek esetén, kivitelezhetetlen.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy egyre szaporodnak azok a hírek, amelyek egy-egy vendéglátóegység egyoldalú kinyitásáról szólnak. Az ilyen magánakciók mellett azonban arról eddig még nem érkezett hír, hogy az érintett iparág képviselői valamilyen közös érdekvédelmi szervezet keretein belül próbálnának meg fellépni.

Címlapkép: Mérce fotó