Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert a Helsinki Bizottság: jogellenesen tagadta meg az EMMI az ágy kiürítésekről szóló utasítás kiadását

Ez a cikk több mint 3 éves.

A ma született döntés alapján jogellenesen tagadta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kórházi ágy kiürítésekről szóló utasítás kiadását. – Írja Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

A civil jogvédő szervezet beszámolójában felidézi, hogy még  2020 tavaszán, a koronavírus járvány első hullámának idején adtak be közérdekű adatigénylést a Minisztériumhoz. Akkor annak a dokumentumnak a másolatát kérték, amelyben elrendelték, hogy 2020. április 19-ig 50%-os ágykapacitás, összesen 32.900 ágy, a következő ütemben pedig 60%-os ágykapacitás, összesen 39.500 ágy felszabadítására kell sort keríteni a magyar kórházakban. A kiürített kórházi ágyakat szükség esetén koronavírusos betegek ápolására kellett biztosítani.

Az EMMI megtagadta az adatszolgáltatást arra hivatkozva, hogy azok alapján „jövőbeli döntéseket” kell meghozniuk.

Ma a bíróságon kiderült, hogy ezek a döntések azóta már megszülettek, viszont arra hivatkozva, hogy az adatok közzétetele veszélyezteti a Minisztérium működését, továbbra is indokoltnak látták a kérés megtagadását. A bíróság ezt az indoklást nem fogadta el, így az EMMI köteles kiadni a dokumentum tartalmát. Az ítélet nem jogerős, az ellen a minisztérium még fellebbezhet.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szervezet tavaly májusban indította a pert. Kásler Miklós akkor úgy nyilatkozott, az említett kórház kiürítési utasítás soha nem hangzott el, a felelősséget pedig az orvosokra hárította. Ennek következményeként az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját azért mentette fel a miniszter, mert nem teljesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központ – az operatív törzs által jóváhagyott – utasításait, azaz a betegek nagyarányú hazaküldését.

Nem ez az egyetlen per ami az EMMI ellen indult az ágykiürítések ügyében: Szél Bernadett azt szerette volna megtudni, hogy pontosan hány embert küldtek haza az intézkedés következtében, az Átlátszó portál például a Szegedi Tudományegyetem ellen indított közadatigénylési pert, miután az intézménytől csak visszakérdezést és kifogásokat kaptak.

A Magyar Helsinki Bizottság bejegyzése:

✊ Nyertünk az EMMI-vel szemben a bíróságon!

A ma született döntés alapján jogellenesen tagadta meg az Emberi…

Közzétette: Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee – 2021. január 21., csütörtök

 

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu