Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy szó nélkül hagyja a HÖK a Debreceni egyetem modellváltását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Körlevélben tájékoztatta a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) az egyetem diákjait a tegnap este ellenszavazat nélkül meghozott döntésükről, miszerint az egyetem szenátusába delegált minden DEHÖK tag támogatni fogja az alapítványi modellváltást. A hallgatói szervezet leveléből kiderül, hogy tegnap tartották a DEHÖK kibővített küldöttgyűlését, amelyen Bács Zoltán egyetemi kancellár felvázolta nekik az úgynevezett modellváltás lépéseit, stratégiáját, valamint a hallgatókat érintő vonatkozásokat.

A DEHÖK tagjai itt kérdéseket tehettek fel a kancellárnak, a delegáltak támogatói szavazata mellett végül az azokra kapott válaszok miatt döntöttek. Ezek azonban nagyrészt a HÖK további működésének feltételeiről és nem a diákok jelenlegi életének változatlanságáról szólnak. Arra, hogy miért lesz jó a hallgatóknak az új modell, a DEHÖK nem adott választ.

„A teljes hallgatóságot megszólító vélemény kikérést, ha tetszik szavazást nem tervezünk. Úgy gondoljuk, hogy az intézményünk stratégiai döntéshozatalában a megválasztott HÖK képviselők, vezetők felelőségteljesen részt tudnak venni, hiszen többek között azért is kerülnek megválasztásra”

-Idézi a DEHÖK-öt a Hallgatói Szakszervezet (HASZ), és hozzáteszi, elfogadhatatlan, hogy korrupt, a munkájukat nem végző hallgatók képviselik most a társaikat.

„Az egyetemek alapítványi formába átjátszása végre kimondatja azokkal a hallgatói önkormányzatokkal akikről pontosan tudtuk eddig is hogy korruptak. A hallgatók felett basáskodó, a választási arányok alapján szinte semmilyen, vagy ténylegesen semmilyen legitimációval bíró hallgatók, akik szeretik ezt a hatalmat és bármit hajlandók megtenni érte.”

Hozzáteszik azt is, hogy a DEHÖK-el szemben petíciót indítottak, amit ma délelőtt óta közel 300-an írtak már alá. Ebben arra kérik azokat a hallgatókat és oktatókat, akik hozzájuk hasonlóan „nemkívánatosnak, vagy éppen elhamarkodottnak és átgondolatlannak tartják a modellváltást, hogy nyilvánosan is álljanak ki véleményük mellett, követve ezzel egyetemünk mára már lassan feledésbe veszett hagyományait!”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, január 7-én röppent fel a hír, hogy a Corvinus és az SZFE után a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem is alapítványi fenntartású modellbe kerülhet át. Az Információs és Technológiai Minisztérium hivatalos közlései szerint erről az egyetemek dönthetnek, de egy kiszivárgott prezentációban már kész tényként kezelik a fent említettek mellett a Dunaújvárosi, a Pécsi és a Semmelweis Egyetemek modellváltását is.

Az egyetemek kuratóriumába kinevezettek (és lehetséges jelöltek) között olyan prominens fideszesek neveit találhatjuk, mint a Szent István Egyetemnél Lázár Jánost, a Szegedi Egyetemnél Novák Katalint, vagy a Miskolci Egyetemnél Varga Juditot.

A modell értelmében az intézmények élére kinevezett kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.