Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PSZ Ifjúsági Tagozat: A kormány a dolgozók leszalámizására készül az SZTE privatizációja során

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Ifjúsági Tagozata, ebben kifejtik, hogy a kormány a Szegedi Tudományegyetemet (is) érintő alapítványi átalakításával kapcsolatos bürokráciacsökkentési és bérfejlesztési ígéretei mögött valójában politikai hatalomszerzés és pénzsóvárság áll:

„Hosszú évek óta elhanyagolt területeken ígér Kánaánt, a bürokrácia lebontását és magasabb béreket a kormány. Mindent, amit mint fenntartó eddig is meg tudott volna lépni. Mindezzel megkönnyítik az uniós pénzek baráti körökbe történő kiszivattyúzását, bizonyos jól termelő tanszékeken a bérek versenyszférához igazítását, és a kevesebb vagy semmit sem termelő karok és tanszékek leépítését. Ez pedig a felsőoktatás minden szereplője szempontjából erősen aggályos.”

– fogalmaztak PSZ ifijei közleményükben.

A közlemény minden vonatkozó szempontból, így hallgatói, dolgozói és demokratikussági megközelítésből is tárgyalja a bevezetni kívánt alapítványi struktúrát.

A PSZ szerint

„Dolgozói szempontból jönnek a 3-5 éves szerződések, egyéni alkuk, differenciált bérek (mialapján?), a dolgozók leszalámizása (bizonyos adminisztratív és technikai területek kiszervezése, megszüntetése), a hasonló végzettséggel és tudományos fokozattal rendelkezők közötti bérfeszültség egy intézményben, de akár karon belül is, mert éppen valaki nagyobb profitot hajt fel az egyetemnek, valaki pedig sosem fog.”

A szakszervezeti ifiszervezet szerint a hallgatókat többek között azért éri majd hátrány, mert így még kevesebben kerülhetnek be a felsőoktatásba, így tovább csökken a társadalmi mobilitás.

„(…) a jelenleg egyre mélyülő társadalmi szakadékoknak köszönhetően még kevesebb lehetősége lesz a hátrányosabb helyzettel érkezőknek tovább tanulni. Ez erősen diszkriminál és tovább sújtja a szegényebbeket, hiszen a felsőoktatás jelenleg is hatalmas anyagi terhet ró a családokra.”

-fogalmaztak.

A majdani kuratóriumi tagokról úgy véli a szakszervezet, hogy azok „politikailag lojális bábok” lesznek csak, akiknek „semmi közük a felsőoktatáshoz, a fejlesztéshez vagy az innovációhoz, szemben az ott – egyelőre – demokratikusan megválasztott oktatókkal.”

Mint arról az utóbbi napokban beszámoltunk, több egyetem is a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsára juthat: augusztus 1-jétől alapítványi fenntartásba kerülhet mind a négy orvos- és egészségtudományi egyetem, illetve a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem is.

A Népszava friss információi szerint a Dunaújvárosi Egyetem is a fenntartói modellt váltó intézmények között szerepel.

A laphoz eljuttatott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által összeállított háttéranyagban az áll: „a jelenleg 1559 hallgatóval és 84 oktatóval rendelkező egyetemre mint „nukleáris tudásszolgáltatási platform szervezőre” tekintenek a kiemelt stratégiai szempontok között.” Az egyetem 2000-ben vált önálló felsőoktatási intézménnyé, a paksi atomerőmű közelsége miatt eddig is fontos szerepe volt az atomerőművi üzemeltetési szakmérnökök és szakemberek képzésében.

Az alapítványi modell értelmében az intézmények élére kinevezett (kormánytagokkal, illetve Fidesz-közeli alakokkal feltöltött) kuratóriumok teljhatalmat kapnak az egyetemi irányítás fölött, az egyetemi szenátusok jogköreit erősen leszűkítve: a szenátustól elveszik a rektori pályázatokkal, a szervezeti és működési szabályzattal, az intézményfejlesztési tervvel és a költségvetéssel kapcsolatos jogköreit.

Az így kialakított egyetemeket továbbra is az állam fogja finanszírozni, de az államtól a fenntartói jogot az alapítványok kezébe helyezik át. Ennek értelmében az alapítványi kuratóriumok rendelkeznek majd az intézmények költségvetése, éves beszámolója, szervezeti és működési szabályzata, intézményfejlesztési és vagyongazdálkodási terve fölött.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hétfő délután tart rendkívüli ülést, ahol – nagy valószínűséggel – a modellváltás lesz a téma. Az átalakítással kapcsolatos információhiányt és bizonytalanságot jól mutatja, hogy bár az SZTE szabályzata szerint minden ülésnek nyitottnak kell lennie, a hallgatók még két tegnap sem tudtak semmit a napirendről, illetve arról, hogyan biztosítják majd az egyetem polgárai számára az ülés nyilvánosságát.

„Világos, hogy a vezetés egyrészt lenézi az egyetemi polgárságot, másrészt veszélyesnek érzi megosztani a modellváltás részleteit. Ez nem csak gyáva magatartás, de szabályellenes is, így szembeköpik az egyetemünk minden örökségét”

– reagált a Szegedi Tudományegyetem önszerveződő polgárainak csoportja, a Veritas Virtus Libertas Facebook-oldalán. A hallgatók ezért levélküldő akció keretében arra kérték Rovó Lászlót, az egyetem rektorát és a Szenátus elnökét, hogy biztosítsa a hétfői ülés szabályszerűségét, nyilvánosságát, illetve péntek reggel egy 10 méteres molinóval is üzentek az egyetem vezetésének.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton