Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Néppárt egészségügyi szóvivője szerint Orbán Viktor súlyosan téved a vakcinával kapcsolatban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Peter Liese, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője a Népszavának adott interjút, melyben kifejtette, miért tévedés Brüsszelt hibáztatni az oltóanyagok lassú szállítása miatt, illetve beszélt arról is, mi az EU véleménye a kínai és az orosz vakcináról.

A magyar kormány néhány hete azt hangsúlyozza, hogy a brüsszeli beszerzésnek köszönhetően ilyen lassú az oltóanyagok szállítmányozása az egyes tagállamokba. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-hez eljuttatott közleményében vasárnap arról írt, hogy „ha csak a  brüsszeli beszerzésre számítunk, akkor nem lehet feloldani a korlátozásokat és a kijárási tilalmat”, mivel „Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát, nem küldenek elég oltóanyagot Magyarországra”, de Orbán Viktor már december elején arról beszélt, hogy Nagy-Britannia a vakcina szempontjából jobban járt, mivel kilépett az EU-ból és így „akcióképesebb” volt a megrendelésnél.

Liese szerint azonban „Orbán Viktor ebben az esetben súlyosan téved, és sajnos, nem ez az egyetlen ügy.” A szóvivő úgy véli, különösen a kisebb tagállamoknak lenne rosszabb az érdekérvényesítő ereje a vakcinagyártókkal folytatott tárgyalásokon az Európai Unióhoz képest.

„Magyarország, Szlovákia vagy Észtország egymagában nem tudná elérni azt, amit együtt elértünk” – mondta Liese, majd hozzátette, hogy személyes meggyőződése szerint „Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt, inkább rosszabbat.” A képviselő kiemelte, hogy az EU sokkal előnyösebb felelősségvállalási feltételeket harcolt ki a gyártókkal, mint Nagy-Britannia.

Pénteken derült ki, hogy a Pfizer vakcinagyártó részlege elismerte, nem lesz képes a leszerződött mennyiségű vakcinát leszállítani az EU-nak. Egymástól függetlenül a német és a litván kormány is jelezte, a Pfizer őket is értesítette a helyzetről, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig biztosított mindenkit, hogy „az EU azon dolgozik, hogy a csúszásokat minél hamarabb, és minél hatékonyabban kezelje.” Von der Leyen később arról számolt be, hogy telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította arról, hogy időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat.

Hétfőn Domenico Arcuri olasz járványbiztos bejelentette, hogy ha a Pfizer-BioNTech jövő hétre tervezett vakcina-szállítmányának késése meghaladja az egy hetet, akkor az olasz kormány jogi lépéseket tesz, de korábban Svédország, Dánia, Finnország, Litvánia, Lettország és Észtország egészségügyi miniszterei is jelezték, hogy elfogadhatatlan, ha a Pfizer átmenetileg csökkenti az európai országoknak szánt vakcinaszállítmányát.

Peter Liese szerint elegendő oltóanyag lesz Európában, de „tisztában kell lennünk a globális korlátokkal.” A szóvivő kitért a kínai és az orosz vakcinák kérdésére is:

Liese szerint nincs szükségünk a kínai oltóanyagra, mivel annál sokkal jobb oltóanyagok is rendelkezésre állnak Európában.

Kiemelte, hogy a kínai Sinovac vakcina csak 50% körüli védettséget biztosít, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyag 94-95%-ban megbízható, és az AstraZeneca is azt ígéri, hogy speciális eljárással 90%-os védettséget biztosít.

Az orosz SzputnyikV mögött azonban „komoly technológia áll” Liese szerint, az oltóanyag „hasonló az AstraZeneca és a Johnson&Johnson készítményéhez.” A probléma az engedélyeztetési eljárással volt, mivel a jóváhagyás csupán egy 100 főn elvégzett klinikai vizsgálaton alapult. „Az orosz tudósok kiemelkedőek, az orosz politikusok azonban zűrzavart keltettek” – állítja Liese.

A kínai Sinopharm vakcinát (amely más, mint a Liese által említett Sinovac) jelenleg vizsgálják a magyar hatóságok. A Kormányzati Tájékoztatási Központ az RTL megkeresésére vasárnap azt válaszolta, hogy a kormány tagjai megvárják, amíg az oltási terv szerint rájuk kerül a sor, ezután pedig azzal az oltással oltatják be magukat, amit a magyar hatóságok biztonságosnak találnak, akár a kínai Sinopharm vakcinával is.

„Rengeteg mendemonda, téves információ keringett az oltóanyagokról a hétvégén is” – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatásán, és arra kért mindenkit, hogy higgyenek a magyar szakembereknek. „Kifejezetten és kizárólagosan a biztonságos és hatásos oltóanyagokkal” oltunk Magyarországon, hangsúlyozta a tisztifőorvos. Müller elmondta, hogy holnap, azaz kedden érkezik újabb adag, 61 tálcányi (35 685 fő beoltására elegendő) Pfizer-vakcina Magyarországra, a Modernát viszont „csaknem eloltották” az idősotthonokban az elmúlt hétvégén.

A teljes tájékoztató itt megtekinthető:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor